Evropská komise chce omezit projevy násilí na webu

04.04.2016 13:08

Evropská komise (EK) jedná se zástupci poskytovatelů internetových služeb o omezení výzev k otevřenému násilí, rasismu či k radikalizaci. Firmy jsou k jednáním vstřícné, řekla dnes novinářům na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě (ISSS) v Hradci Králové eurokomisařka Věra Jourová.

Evropská komise chce omezit projevy násilí na webu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Eurokomisařka Věra Jourová

Podle Jourové komise jedná například s Googlem, Twitterem, Facebookem a dalšími firmami. "Přislíbili nám, že budou aktivně přistupovat zejména k odstraňování přímých výzev k násilí," řekla Jourová, která k jednání s firmami dostala mandát od ministrů spravedlnosti. Firmy podle Jourové mají také oznamovat například signály o podezřelých transakcích.

Jourová dnes novinářům řekla, že v Evropě existují průzkumy, které ukazují, že většina mladých lidí, kteří se zradikalizovali a třeba odjeli do Sýrie, byli radikalizováni díky internetu. "Jen menší část se zradikalizovala díky osobním vazbám či ve vězení," řekla Jourová, která uvedla, že se na internetu například objevují i výzvy k najímání lidí pro teroristické činy.

Evropská komise podle Jourové s firmami také řeší, jak získávat z kybernetického prostoru elektronické důkazy o trestných činech. "Snažíme se najít takový systém, kdyby firmy na vyžádání poskytly data, která jsou nyní například umístěná v takzvanou cloudu," řekla Jourová.

Konference Internet ve státní správa a samosprávě každoročně do H. Králové přiláká přes 2300 hostů, během dvou dnů zazní zhruba 200 přednášek a diskusí a ve výstavní části se představuje více než stovka dodavatelů technologií a služeb. Součástí konference bude dnes večer vyhlášení výsledků soutěže o nejlepší webové stránky obcí a měst Zlatý erb a internetových prezentací knihoven Biblioweb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …