Expert objevil učebnicovou ukázku hlouposti českých novinářů. Ti už prý kvůli bití prezidenta udělají asi cokoliv

22.11.2014 13:53

TÝDEN V MÉDIÍCH Mediální analytik Petr Žantovský si zoufá nad monotématičností politického zpravodajství z tohoto týdne. Ať prý člověk otevřel jakékoliv z mainstreamových médií, lynuly se na něj apokalyptické informace, co vše páchá prezident Miloš Zeman. V tomto hledání klacku na prezidenta už podle něj novináři ztratili i poslední zbytky rozumu a "vaří" kauzy i ze zcela nesmyslných záležitostí. Náladu Žantovskému prý zvedl pouze jeden diskusní pořad na ČT, kde moderátorka přiměla českého muslima prozradit, co zde chtějí provádět jeho souvěrci.

Expert objevil učebnicovou ukázku hlouposti českých novinářů. Ti už prý kvůli bití prezidenta udělají asi cokoliv
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Celý týden bylo hlavním tématem médií to, co Žantovský nazval „nepovedené oslavy 17. listopadu“, neboli sprška vajíček a rajčat, která v pondělí na pražském Albertově směřovala na prezidenta Miloše Zemana, ale nakonec zasáhla jeho německého kolegu Joachima Gaucka. Kromě toho se jeho odpůrci sešli na Národní třídě, kde prezidentovi kolektivně udělili „červenou kartu“.

„Média se poté pustila do prezidenta v podstatě unisono. Média hlavního proudu, jako je Česká televize, MF Dnes nebo Hospodářské noviny z nějakého důvodu cítí příležitost využít pětadvacátého výročí 17. listopadu jako příležitost k útoku na prezidenta,“ říká k tomu Petr Žantovský.

Podle něj jsme náznaky chystané mediální ofenzivy mohli sledovat již před pondělím, zejména ve vystoupeních „studentských vůdců“ jako je Monika Pajerová nebo Martin Mejstřík, kteří, jak Žantovský připomněl, se do čela studentského hnutí dostali díky své aktivitě v režimním Socialistickém svazu mládeže, jenž demonstraci na Albertově v roce 1989 spolupořádal. „Dlouho dopředu ohlašovali, že takto připomenou svoji existenci,“ povšiml si mediální analytik.

„Dalo se také čekat, že někdo primitivně využije například podobnost jmen někdejšího generálního tajemníka Jakeše s dnešním prezidentem,“ poznamenává dále. Celkově podle něj byla úroveň těchto protestů značně nekultivovaná.

„Je zajímavé, že nikdo z médií třeba nepoložil otázku, kdo objednal a zaplatil ty červené kartičky, se kterými tam mávali. To by třeba mě velmi zajímalo, ale v médiích jsem tuto odpověď nenašel. Nikdo se k tomu nepřihlásil, což je zvláštní, protože i k teroristickým útokům se vždycky nějaká skupina přihlásí. Ale tady se k tomu nehlásí nikdo. Že by se za to styděl?“ přemítá analytik.

Místo těchto otázek si média navzájem notují, jaký je prezident Zeman zločinec. Žantovského v této souvislosti zaujalo několik perel. „V České televizi Daniel Kroupa prohlásil, že Miloš Zeman se staví proti demonstrantům z roku 1989 a za tehdejší komunisty. To je zkrátka lež. Já jsem byl přítomen u všech Zemanových vystoupení, které jsou mu těmito skupinami přičítány k tíži, včetně toho žofínského, a proto vím, že tam nic z toho, co je mu přisuzováno, vůbec nezaznělo. Takže pan Kroupa lže a moderátor ho neopraví. Protože buď neví, jak to bylo, nebo se mu to hodí,“ říká Žantovský.

Vytekájící frustrace neúspěšných studentských vůdců

Vrcholným kouskem této manipulace byl podle něj úterní pořad Hyde park s Michaelem Kocábem. Žantovského tam zaujal především hostův výrok: „Svět viděl, že český národ nesouhlasí s prezidentem." Přitom i sama Česká televize podle něj informovala, že lidé, kteří na Albertově házeli vajíčka, se počítali na stovky. „Takže já přemítám, kdo je podle pana Kocába český národ. Moderátora Klepetka samozřejmě takový dotaz ani nenapadl,“ poznamenává mediální expert.

Celý pořad podle něj byl velmi nevyvážený. „Pan Klepetko šel panu Kocábovi velmi na ruku. Když jste si četli ty crowly, co běhají na obrazovce, tak ty z devadesáti devíti procent byly proti tomu, co tam pan Kocáb hlásal, ale pan Klepetko vybíral `hlas lidu` z toho jednoho procenta konformních. Včetně žertovné otázky, jestli chce být novým českým prezidentem,“ povšiml si s tím, že devótnost moderátora byla v tomto případě už spíše k smíchu.

Podobně podle něj moderátor Událostí, komentářů Lukáš Dolanský dramaticky hovořil o „rozdělené společnosti“, a to na základě toho, že se v Praze (poměrně v klidu) potkalo několik stovek sympatizantů prezidenta Zemana s několika stovkami jeho odpůrců. „Mě by skutečně velmi zajímalo, jak to rozdělení myslel, když devadesát devět celých devět procent národa tam vůbec nebylo,“ zaujalo Žantovského.

„Já mám dojem, že je to pokus vytvořit zde nepřítele a hodit mu na hlavu všechny své neuskutečněné ambice. To jsme viděli již v minulosti a týkalo se to například paní Pajerové. Takže teď se tito lidé znovu snaží rozpoutat tu bouřlivou atmosféru a v ní se opět dostat před televizní kamery,“ myslí si.

Podle něj se lidé jako Martin Mejstřík nebo právě Monika Pajerová stále snaží oživovat legendu listopadu 1989, která ale už je dnes passé. „Ti lidé buď v tom roce 1989 usnuli, nebo se celých 25 let snažili udělat se svou kariérou něco kloudného a nepovedlo se jim to, a proto z nich teď vytékají všechny frustrace a zmařené ambice,“ myslí si Petr Žantovský. Podle něj by ale tyto osobnosti měl již hodnotit spíše psychiatr.

Učebnicová ukázka hlouposti

V průběhu týdne si podle něj našla média na prezidenta další klacek v podobě pozvání Vladimira Putina, společně s dalšími světovými státníky, na leden do Prahy k oslavám osvobození koncentračního tábora v Osvětimi.

Média celou věc prezentovala tak, že prezident dělá ostudu, když zve do Prahy Putina v době, kdy se s ním nikdo jiný nechce bavit. Bylo to interpretováno jako další prezidentův rusofilní trapas, a prakticky všechna média za to opět Zemana ztrhala. Jenže ve skutečnosti je to trochu jinak, což podle Žantovského s šarmem vysvětlil až šéf politického odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček.

„Ono to není tak, že by Zeman zval Putina. Zeman byl vyzván Světovým židovským kongresem, aby Praha byla hostitelskou zemí výroční konference hlav států k výročí osvobození Osvětimi. Jedná se o společnou akci vlády, Ministerstva zahraničních věcí a Hradu, a z hlediska protokolu je Hrad ten, kdo musí zvát prezidenty,“ rekapituluje analytik fakta.

„Vinit hned Zemana, že to vytahuje v nevhodnou dobu, je směšné. Ta věc je vázána na historické výročí a navíc je připravována již řadu měsíců,“ upozorňuje. „To jsou základní věci politického protokolu, které ví každý. Ne však naši novináři, kteří si z toho raději udělají klacek na svého oblíbeného psa,“ poznamenává. Podle něj se tak z celé kauzy stala naopak učebnicová ukázka hlouposti českých novinářů.

Jde to. A dokonce i na ČT

V uplynulém týdnu však prý zažil i jeden velmi světlý novinářský okamžik, a to dokonce v České televizi, kterou jinak spíše kritizuje. „Ve čtvrtek jsem skutečně se zájmem zhlédl pořad Máte slovo, týkající se nošení burek a hidžábů a dalších projevů islámu u nás. Byli tam pozváni zastánci i odpůrci, a diskuze to byla velmi zajímavá,“ říká expert.

Z věcného hlediska se podle něj v pořadu ukázalo, že obě strany barikády nemohou dosáhnout žádného kompromisu, protože islám žádný kompromis nepřipouští. „Tam existuje Alláhova pravda, která je vtělena do posvátných knih a jejich výkladů, a tím to končí. Tam není možná žádná diskuze,“ zhodnotil. Vidět to prý bylo i ve zmíněném pořadu, kde byla zastánci islámu stále kolovrátkově opakována jedna pravda.

To samo o sobě podle něj bylo zajímavé, ale ještě více jej zaujal výkon moderátorky Michaely Jílkové. „Musím ji pochválit za její připravenost. Ona byla skutečně dobře připravená, je třeba říct, že tohle se u českých novinářů vidí málokdy. Bylo zjevné, že si s tím dala práci čítající možná týdny studia,“ ocenil. Své znalosti o tématu podle něj moderátorka skvěle prodala v poslední otázce, položené šéfovi českých muslimů Muhamedu Abbasovi.

„Položila mu průzračnou, jednoduchou otázku: Co byste nám z toho vašeho mírumilovného islámu doporučil? A on dal jednoznačně najevo, o co jim jde - exportovat svou ideologii do zemí, které jsou z jejich pohledu bezvěrecké. Myslím si, že takový coming out, který předvedl ve čtvrtek v České televizi pan Abbas díky paní Jílkové český televizní divák dlouho neviděl. A pokud ho viděl nyní, tak musel ztratit veškeré pochybnosti o islámu,“ hodnotí Žantovský. Takové novinářské výkony by prý v českých televizích rád vídal mnohem častěji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…