Financial Times: Vítězí Babiš, Zeman svou moc nyní posílí

27.10.2013 17:54

Nejasný výsledek českých parlamentních voleb ještě více posílí prezidenta Miloše Zemana, který svou moc rozšiřuje i přes omezené ústavní výsady. Napsal to britský list The Financial Times. Deník stejně jako ostatní zahraniční média považuje za největšího vítěze miliardáře Andreje Babiše, který zůstal jen v těsném závěsu za první sociální demokracií.

Financial Times: Vítězí Babiš, Zeman svou moc nyní posílí
Foto: Václav Fiala
Popisek: Babiš na mítingu v Plzni

"Zeman, první český prezident, který vzešel ze všelidového hlasování, i přes omezená ústavní privilegia stále rozšiřuje pravomoci svého úřadu," poznamenal britský deník. Zároveň připomněl, že hlava státu dokázala prosadit technokratickou vládu po pádu kabinetu premiéra Petra Nečase a že i nyní při budování vládní koalice bude hrát důležitou roli.

Sobotka se prý bude muset hodně ohánět

The Financial Times rovněž analyzuje nepřesvědčivé vítězství socialistů, za kterým vidí znechucení voličů z korupčních skandálů mezi příslušníky zavedených stran a také "nemastnou, neslanou" předvolební kampaň socialistického šéfa Bohuslava Sobotky.

"Před volbami průzkumy ukazovaly na sociálnědemokratickou vládu podporovanou komunisty. Nyní se Sobotka bude mít co ohánět, aby dal dohromady koalici," míní list. Zároveň svým čtenářům vysvětluje, že nereformovaní čeští komunisté se ziskem 14,9 procenta hlasů jsou jediní, kteří si v regionu ponechali své jméno.

Deník je přesvědčen o klíčové roli Babiše, ačkoli "není jasné, zda bude pracovat s levicí, nebo pravicí". Ještě v předvolebním rozhovoru s The Financial Times prohlásil, že je připraven setrvat v opozici.

The Financial Times se v textu zmínil i o Úsvitu přímé demokracie, dalším nováčkovi, který pronikl do Poslanecké sněmovny. Stranu označil za "nacionalistickou a protiromskou" a poznamenal, že v jejím čele stojí "japonsko-český politik" Tomio Okamura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…