Firma Kapsch odhalila, v čem je Česko jednička. Pomohla jí unikátní studie

18.03.2014 20:49

Firma Kapsch provedla v minulých týdnech unikátní studii v oblasti informačních technologií a jejich dalšího vývoje. Dobrou zprávou je, že z ní vyplynulo, že Česká republika je na 1. místě v připravenosti ICT (informačně-technologického) trhu mezi zeměmi střední a východní Evropy. Zástupci firmy to oznámili v úterý médiím.

Firma Kapsch odhalila, v čem je Česko jednička. Pomohla jí unikátní studie
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Počítač

Česká republika spolu s Rakouskem obsadila první příčku v Indexu připravenosti ICT trhu. Index porovnával aktuální výkony ICT v jednotlivých zemích. Vyvinula jej společnost Kapsch pro potřeby rozsáhlého průzkumu nazvaného „Trendy a výzvy ICT ve střední a východní Evropě“, který pro Kapsch BussinesCom provedla mezinárodní analytická firma Pirerre Audoin Consultants (PAC).

Rozsáhlá studie společnosti Kapsch BusinessCom, jednoho z předních servisních partnerů ICT v regionu, ukázala též, že firemní IT rozpočty se budou zvyšovat i v následujících třech letech. Celkem 36 % z téměř tisícovky oslovených IT manažerů Evropy očekává navyšování svých rozpočtů. V České republice však tato hodnota dosahuje jen 32 %.

Slabší ekonomiky plánují větší rozmach informačních technologií

Studie však odhalila i další údaje. Například to, že plných 56 % respondentů očekává zvýšení výdajů na zabezpečení IT. Silnější tendence zvyšování výdajů byla zaznamenána především u slabších ekonomik.

„Vedle zmíněného Indexu připravenosti ICT trhu porovnávajícího aktuální výkon ICT v jednotlivých zemích výzkum určoval také Index rozvoje ICT trhu – v něm získalo prvenství Polsko jako země s nejlepším výhledem do budoucna. Český trh IT se naopak v tomto srovnání (Index rozvoje ICT trhu) pohybuje téměř na chvostu pořadí před posledním Slovenskem. IT a telekomunikace jsou nejen důležitými prvky při modernizaci a zvyšování efektivity firem. Tento sektor je se svým vysokým tempem růstu významným faktorem pro rozvoj celého hospodářství,“ řekl Jochen Borenich, provozní ředitel společnosti Kapsch BusinessCom, když vysvětloval důvody realizace takto rozsáhlého mezinárodního výzkumu.

Výzkum zadaný společností Kapsch zjišťoval u IT manažerů ze sedmi zemí (Česká republika, Maďarsko, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko a Turecko) rozpočtové trendy a odhad budoucích výzev v oblasti ICT.

Kapsch - to není jen mýtné...

„Studie potvrzuje, že ICT odvětví bude i nadále zaznamenávat růst tržeb, čehož chceme využít v maximální možné míře. Je tu ještě jedno obzvláště zajímavé zjištění - v mnoha oblastech, jako je například outsourcing, dávají dotazované firmy přednost poskytovatelům se silným lokálním zázemím namísto mezinárodních společností. To potvrzuje správnost naší strategie v těchto zemích, kde postupujeme obdobně jako v domovském Rakousku,“ doplnil dále Borenich.

Závěrem nutno dodat, že firma Kapsch vešla nejvíce do povědomí české veřejnosti svým vstupem do mýtného systému. Ten provozuje přitom v padesáti jiných světových pobočkách. Segmentů, v kterých operuje, je však víc. Mimo jiné jsou to právě informační technologie a také telekomunikace.

Kapsch působí na českém trhu už více než 23 let. Po úspěšné integraci společnosti Data Storage (specialista na archivaci, zálohování a nouzovou obnovu dat) v roce 2012 má nyní Kapsch BusinessCom v ČR 61 zaměstnanců, kteří úspěšně pracují na projektech pro zákazníky, jako je Česká pošta, Vodafone nebo Wüstenrot. „Hlavní strategií v Česku je a bude poskytování profesionálních IT služeb a podpory, dodávky datových úložišť  a s tím spojených služeb, budování datových center a síťové infrastruktury. Vnímáme přesun z klasické technologie koncových stanic na mobilní platformu a tyto produkty a služby budeme nabízet zákazníkům,” říká Karel Feix, generální ředitel KBC v České republice. Podle něj Kapsch i nadále spoléhá na dlouhodobá partnerství s etablovanými vendory jako jsou EMC, Dell, HP, IBM, CISCO, Avaya, VMWare, CITRIX či Microsoft.

O studii „Trendy a výzvy ICT”

Soubor otázek pro účely této studie byl vytvořen s ohledem na požadavky a výzvy společnosti Kapsch BusinessCom. Jedná se především o cloud computing a virtualizaci, spolupráci, big data, mobilitu a konzumerizaci IT a bezpečnost. V rámci sběru dat po telefonu CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing) prováděného na základě analýzy trhu poradenskou firmou Pierre Audoin Consultants (PAC) odpovídalo celkem 885 IT manažerů z České republiky, Maďarska, Rakouska, Rumunska, Polska, Slovenska a Turecka. Průzkum probíhal od října do prosince 2013. Pro výpočet indexů, procent kladných odpovědí na otázky podle jednotlivých zemí, byl použit bodový systém (7 bodů za 1. pozici, 1 bod za 7. místo).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…