Haló, Michale, tady Miloš. Komentátor popsal, jak se podle něj vyjednává o vládě

05.07.2013 17:15

Mnoho lidí přemýšlí, co příště udělá prezident Miloš Zeman. Podle Martina Fendrycha je jasné, že má své kroky dopředu dobře rozmyšlené. Musí se pohybovat v rámci české ústavy, ve které ale nachází spoustu bílých míst. A Zeman je umí dobře využít.

Haló, Michale, tady Miloš. Komentátor popsal, jak se podle něj vyjednává o vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Na to v rozhovoru pro Parlamentní listy upozorňovala advokátka Klára Samková. Podle ní by ani nejlepší ústavní experti nedokázali odhalit nedostatky a bílá místa v Ústavě České republiky.

Zeman ze žvýkačky české ústavy vyfoukne bizarní bubliny

Podle Fendrycha bude Zeman natahovat „žvýkačku české ústavy“ na nejzazší mez. Přesto ji bude stále dodržovat a bude s její pomocí vyfukovat velice bizarní bubliny.

Dalším pilířem Zemanových plánů je to, že svůj mandát opírá o 2 717 405 hlasů, které získal v přímé volbě.

Lidé od Zemana shání podporu. Dochází k rozštěpování ČSSD

Fendrych varuje před vládou Jiřího Rusnoka. Nevzešla totiž z politických stran a Zeman toho využívá. Ví totiž, že lidé politikům nevěří.

Zemanovi lidé teď shání pro Rusnokovu vládu podporu. Údajně je vyvíjen velký tlak na krajské organizace ČSSD, které jsou lákány k podpoře vlády odborníků. Prezidentův tým se snaží získat podporu pro vládu odborníků také u spřízněných občanských demokratů, kteří „věří“ na Václava Klause.

Zeman nejspíš po příštích volbách nejmenuje Bohuslava Sobotku. Nemá ho rád

Telefonuje nejspíš i sám Zeman. Podle Martina Fendrycha by takový rozhovor, například s místopředsedou ČSSD Michalem Haškem, mohl vypadat následovně: „Haló, Michale, tady Miloš. Pokud chceš být po volbách premiérem, koukej mi sehnat nějaké hlasy pro Jirku."

Po příštích volbách si prezident zvolí opět svého premiéra. Fendrych upozorňuje, že Zeman nemá rád současného předsedu sociální demokracie Bohuslava Sobotku, který byl jedním ze „zrádců“. Otázkou je, zda strana dokáže říct, koho chce za svého předsedu. Zejména kvůli tomu, že je už dnes rozštěpená na zemanovce a nezemanovce.

Nejsilnější prezident v době nejslabší vlády

Teď se jedná především o důvěru vládě Jiřího Rusnoka. Pokud ji nezíská, prezident Rusnoka nejspíš jmenuje znovu. Nic mu v tom nebrání. Druhé jmenování přitom otevře prostor pro další vyjednávání a masírování. Rusnokovi ministři mezitím ministerstva obsadí svými lidmi.

Rusnok ale ani podruhé nemusí získat důvěru, Zemanova moc se ovšem posílí. Po volbách pak jmenuje premiérem Michala Haška, který ho za to bude muset podporovat. Zeman se chce stát co nejsilnějším prezidentem v období nejslabší vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…