Hašek vrací úder a účastníci kritického jednání promlouvají: Hysterický a trapný Sobotka. Vše bylo jinak

28.10.2013 14:00

Místopředseda ČSSD Michal Hašek kvůli hádce ve straně vyzval k co nejrychlejšímu svolání mimořádného volebního sjezdu strany. Šéf sociální demokracie Sobotka podle něho zcela ztratil snahu o sebereflexi. ParlamentníListy.cz přinášejí zákulisní informace o tom, v jaké atmosféře předsednictvo ČSSD jednalo, čí zájmy lidé kolem Sobotky reprezentují a proč nakonec došlo právě ke schválení výzvy, aby předseda strany odstoupil. Hašek také nově uvedl, že již kvůli jednáním o nové vládě kontaktoval Andreje Babiše.

Hašek vrací úder a účastníci kritického jednání promlouvají: Hysterický a trapný Sobotka. Vše bylo jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Anketa

Má Bohuslav Sobotka odejít z čela ČSSD? (anketa vypsána 29. října)

38%
62%
hlasovalo: 10436 lidí

Média jsou plná bouřlivých reakcí Bohuslava Sobotky a jeho příznivců o tom, jak chce skupina členů sociální demokracie v čele s Michalem Haškem odstřelit předsedu a převzít moc ve straně. ParlamentníListy.cz ale zjistily, co podle "haškovců" bylo příčinou sobotního závěru předsednictva ČSSD, které vyzvalo Sobotku k rezignaci.

Nejaktuálnější informace o situaci v ČSSD ZDE

Hašek mezitím v pondělí odpoledne pro Novinky.cz uvedl, že již kontaktoval Andreje Babiše, se kterým chce začít rozhovory o vládním uspořádání. Stejnou výzvu prý učinil i šéfovi KDU-ČSL Pavlu Bělobrádkovi. V tiskovém prohlášení zároveň nařkl Sobotku, že odmítá respektovat rozhodnutí 2/3 demokraticky zvoleného stranického předsednictva, a tudíž důrazně odmítá slova o puči. Zároveň vyzval k uspořádání co nejrychlejšího stranického sjezdu.

Celé nejnovější prohlášení Michala Haška ZDE.

Neochota k sebereflexi a trapné výpady. Tak se prý choval Sobotka

Jak redakci ParlamentníchListů.cz řeklo několik členů širšího i užšího vedení sociální demokracie, takzvaná „haškovská“ část strany rozhodně nepřišla na předsednictvo s původním a připraveným záměrem Bohuslava Sobotku k odchodu vyzvat. Donutilo je k tomu především jeho vystupování na schůzi a neochota k jakékoli sebereflexi za výsledek voleb, přestože kampaň stála především právě na Sobotkovi.

„Na předsednictvu nebyla absolutně žádná snaha o sebereflexi, to mě naštvalo a přesvědčilo, že jsem hlasoval pro. Každý, kdo chtěl vyjádřit nějaký trochu kritický názor, byl okamžitě označen za buřiče a rozvraceče. Sobotka se choval hystericky a často to přecházelo k trapnostem v podobě osobních výpadů. Bylo to neuvěřitelně trapné,“ řekl ParlamentnímListům.cz pod příslibem anonymity jeden z účastníků zasedání předsednictva.

Předseda rozhodoval o celé kampani a stavěl ji na sobě

Podle jeho slov byla kampaň postavená na předsedovi a on také o všem rozhodoval. „Dokonce předsednictvo se během kampaně vůbec nesešlo. Naposled v září a pak až v sobotu, Sobotka vůbec nechtěl s vedením mluvit o podobě kampaně, celé si to určoval sám,“ říká redakci zmíněný zdroj.

„Kampaň stála na něm a výsledek voleb známe. Diskuse o jeho postavení je proto absolutně legitimní a za současný stav a rozhodnutí předsednictva si může jen on sám. A kampaň na jeho podporu je evidentně živená zvenku, fakt nejde o nějaké spontánní vzedmutí,“ dodává jeden ze členů předsednictva ČSSD, který, jak sám zmínil, hlasoval pro Sobotkův odchod až pod vlivem předsedova vystupování na zasedání.

„Nemluvte mi do kampaně. Ponesu odpovědnost,“ řekl před volbami šéf ČSSD

Podle dalšího z členů vedení sociální demokracie byla ze strany Bohuslava Sobotky a jeho lidí snaha prezentovat výsledky voleb jako úspěch, což tak samozřejmě není a nikdo soudný si to nemůže myslet.

„Nedostali jsme pětatřicet, třicet ani dokonce pětadvacet procent. Je to evidentní neúspěch, a proto byla na jednání předsednictva snaha některých členů vysvětlit předsedovi, aby povolební realitu respektoval. Sobotka sám před volbami prohlásil, že nad výsledkem voleb přebírá svoji osobní odpovědnost a abychom mu do toho nemluvili. Kampaň vedl sám, celou ji směroval a stavěl na sobě,“ vyjádřil shodný názor další ze zdrojů ParlamentníchListů.cz.

Dienstbier a jeho pravdoláskaři dlouhodobě rozkládají ČSSD

Velkou vinu na současném stavu prý nese neúspěšný kandidát na prezidenta Jiří Dienstbier, který se prý dlouhodobě snaží stranu rozdělit a pokouší se vytvořit dojem, že takzvaná „haškovská“ část slouží prezidentu Zemanovi bez ohledu na zájem ČSSD.

„Přitom je to právě Dienstbier, který soustavně rozkládá sociální demokracii a velkou roli v tom hrají jeho vazby na TOP 09 a Karla Schwarzenberga a další podobné lidi včetně části novinářů, jako je Tabery, kteří očekávali, že teď budou moct s ČSSD navázat nějaké bližší vztahy. Jenže to nemá s autentickou sociální demokracií nic společného. Jak říká Slávek Jandák, to jsou pravdoláskaři, ne sociální demokraté,“ pokračuje zdroj, který se jednání předsednictva ČSSD v sobotu účastnil.

Ten navíc zdůraznil: „Nám nejde o žádné rozdělení strany, my chceme, aby byla sociální demokracie jednotná, sestavila vládu a mohla změnit poměry v naší zemi k lepšímu, což jsme lidem slibovali a ti nás proto volili.“

Jsou za tím Zemanovi lidé, napsal ostře Sobotka

Poté, co sobotní předsednictvo ČSSD schválilo v poměru hlasů 20:13 usnesení, ve kterém vyzvalo předsedu Bohuslava Sobotku k rezignaci kvůli historicky nejhoršímu výsledku sociální demokracie ve volbách, strhla se mediální i internetová hysterie. Příznivci Bohuslava Sobotky a lidí kolem bývalého místopředsedy ČSSD Jiřího Dienstbiera (minulý sjezd ho už nezvolil – pozn. red.) začali volat na poplach a dokonce svolávají demonstraci na Sobotkovu podporu.

Šéf strany Bohuslav Sobotka dokonce rozeslal médiím obsáhlé a velmi ostré prohlášení, ve kterém prvního místopředsedu ČSSD Michala Haška a jeho stranické křídlo viní z toho, že odevzdávají stranu do rukou Miloše Zemana a lidí jako Martin Nejedlý či Jaroslav Tvrdík. Sobotka to označil za nátlak, špinavou kampaň a nedemokratické praktiky, jaké uplatňoval Zdeněk Fierlinger v roce 1948.

K situaci se během pondělního rána především na Facebooku vyjádřila celá řada významných sociálních demokratů. Jihočeský lídr Jiří Zimola jasně konstatoval, že nesouhlasí s názory, že se nic nestalo a že výsledek ČSSD byl úžasný a že to bylo jednoznačné vítězství.

Politika je nekompromisní

„Výsledek ČSSD byl naopak nejhorší v historii a očekával bych proto, že z toho předseda vyvodí jasnou odpovědnost. Tak, jako to udělal před třemi roky J. Paroubek. Tak, jako to nedávno udělal předseda německé SPD. Že ho k této reflexi muselo vyzvat předsednictvo, mne rozhodně netěší. Ale je to podle mne jediná možná možnost. Politika je v tomto nekompromisní. Osobně jsem připraven nést stejné důsledky,“ napsal Zimola na sociální síti.

Plzeňský volební lídr Milan Chovanec na svém blogu vysvětlil, proč hlasoval pro výzvu k odstoupení Sobotky. „Musím Vám přiznat, že jsem to nedělal s lehkým srdcem. Viděl jsem to ale jako nejrychlejší cestu k naší katarzi. Máme velkou zodpovědnost k lidem, kteří nám dali svůj hlas ve volbách. Slíbili jsme jim fungující stát a oni oprávněně čekají, že jej vytvoříme. K tomu však potřebujeme být v kondici. K tomu si velmi rychle potřebujeme konečně pojmenovat naše problémy a začít je vážně řešit. Máme rozpůlený klub a rozpůlenou stranu,“ uvedl Chovanec s tím, že souhlasí s potřebou svolání volebního sjezdu strany. To ale nepůjde rychle a proto bylo nutné jednat jinak.

Musíme splnit sliby a k tomu je potřeba jednota

„K tomu, abychom byli schopni plnit naše sliby a měli čas na práci pro lidi, potřebujeme jednotu a stabilitu. A na to opravdu nemáme čas do března, kdy by zřejmě šlo sjezd svolat. Toto se musí vyřešit v řádu týdnů, a proto jsem včera hlasoval, jak jsem hlasoval. Je mi v tuto chvíli úplně jedno, jestli budu ve vládě. Nikdy jsem nepreferoval osobní úspěch nad úspěchem strany. Pokud nepůjdeme do vlády jednotní, nebude mít dlouhého trvání,“ vyjádřil názor k situaci Milan Chovanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…