Hejtman Novák: Jsem přesvědčen, že Sobotka bude dobrým premiérem

17.01.2014 10:44

Miroslav Novák (ČSSD) je druhým rokem hejtmanem a v listopadu nahradil ostravského primátora Petra Kajnara ve vedení moravskoslezské sociální demokracie. Našim stránkám se svěřil nejen se svým pohledem na vypjaté vztahy uvnitř ČSSD, ale také na nedávno podepsané Memorandum o porozumění ohledně uzavření Dolu Paskov a rozpovídal se i o problematice znečištěného ovzduší v kraji.

Hejtman Novák: Jsem přesvědčen, že Sobotka bude dobrým premiérem
Foto: Redakce
Popisek: Miroslav Novák (ČSSD)

Pane hejtmane, za uplynulý rok v první desítce nejprašnějších míst v Česku figuruje devět lokalit z Moravskoslezského kraje. Kdo zato podle vás může? Ostrava již kvůli znečištěnému ovzduší podala dokonce druhou stížnost na stát. Neuvažujete o podobném kroku? Proč?

Faktorů, které se podílejí v našem kraji na znečištění ovzduší, je hned několik – průmyslové podniky, emise z automobilové dopravy i sekundární prašnost z již usazených částic na vozovce, lokální topeniště a zdroje za hranicemi. Velký vliv na kvalitu ovzduší mají meteorologické podmínky, především v období zimních inverzí.

Ze Situační zprávy o kvalitě ovzduší na území Moravskoslezského kraje za rok 2012 však vyplývá, že velké a střední průmyslové podniky vypustily v tomto roce do ovzduší historicky nejméně prachu za celou dobu sledování. Například v roce 1995 velké a střední podniky vyprodukovaly přes 32 tisíc tun prachu, v roce 2003 přes 5 tisíc tun a v roce 2012 již jen zhruba 2 tisíce tun prachu. Krajský úřad průběžně přezkoumává závazné podmínky integrovaných povolení pro podniky a prověřuje, zda při své produkci využívají nejlepší dostupnou techniku, popřípadě jim zpřísňuje emisní limity, a to na úroveň limitů pro v současné době nejlepší dostupné techniky k omezování emisí, tzv. BAT. Problematiku lokálních topenišť se snažíme zlepšit pomocí takzvaných kotlíkových dotací, díky nimž mohou obyvatelé Moravskoslezského kraje získat finance  na výměnu starého kotle za nové ekologické, od loňského roku také častěji čistíme vytipované silnice v blízkosti obytné zástavby s vysokou hustotou obyvatel a pokračujeme ve výsadbě izolační zeleně kolem komunikací.

O stížnosti na stát neuvažujeme, neboť podle mého názoru situaci nevyřeší.

Snažíte se v rámci zlepšení kvality ovzduší investovat do nějakých nových technologií?

Zprostředkovaně se snažíme investovat pomocí různých dotačních programů, například pomocí zmíněných kotlíkových dotací, které by bez finanční podpory kraje nebyly tolik rozšířené a nedošlo by ke zvýšené výrobě těchto moderních technologií. Rovněž postupná obnova vozového parku Moravskoslezského kraje na auta na elektřinu nebo CNG znamená podporu nových technologií, které jsou šetrnější k ovzduší.

Před několika dny podepsala společnost OKD a ČR Memorandum o porozumění ohledně uzavření Dolu Paskov. Do konce března má být jasné, zda a jak stát poskytne podporu při utlumování Dolu Paskov, kde chce OKD ukončit na konci letošního roku těžbu. Jednou z možností je, že by OKD na své náklady těžbu prodloužily až do konce roku 2016 a stát by k 1. lednu 2017 Důl Paskov za korunu koupil. Vítáte toto řešení? Je podle vás vhodné, aby stát, na úkor všech daňových poplatníků, pomáhal soukromé firmě?

V tomto případě záleží na konkrétních propočtech ekonomických modelů. V okamžiku, kdy stát převezme Důl Paskov, tak již nepomáhá soukromé firmě, neboť důl bude státní, ale bude řešit sociální situaci. Je třeba si uvědomit, že zhruba dva a půl tisíce zaměstnanců by po nějakou dobu pobíralo státní prostředky - podporu v nezaměstnanosti a sociální dávky, na druhou stranu by však neodváděli daně ani sociální a zdravotní pojištění. Navíc je třeba počítat s daleko větším počtem lidí, které zasáhne nezaměstnanost, neboť se vše promítne i do obslužných a dodavatelských řetězců. Následně by výrazně klesla kupní síla v regionu v oblasti služeb, které by nebylo komu poskytovat.  Stát by pak musel vyplácet stovky milionů korun.

Exposlanec ČSSD z Moravskoslezského kraje Břetislav Petr, který absolvoval Hornickou fakultu Vysoké školy báňské v Ostravě a poté pracoval 35 let v OKD v řídících funkcích, se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz přiznal, že na špatné privatizaci OKD se podepsala i ČSSD, i když nebyla zdaleka jediná a měla ztíženou pozici minoritním podílem státu. Jak zpětně hodnotíte privatizaci vy osobně?

Počátkem 90. let, kdy byly za ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Dlouhého OKD privatizovány formou kuponové privatizace, ztratil stát nad OKD kontrolu. Stal se minoritním vlastníkem bez možnosti cokoli ovlivnit a měl dvě možnosti – nechat si menšinový podíl bez nároků na dividendu, nebo získat jednorázové prostředky za prodej menšího podílu. Sociálnědemokratická vláda tehdy zvolila druhou možnost, kterou považovala za pro stát výhodnější.  OKD tedy v podstatě „doprivatizovávala“ a získala zmíněné jednorázové prostředky za prodej menšího podílu.

Předpokládám, že vaší prioritou tak bude nyní nalákat do kraje nové investory, kteří by nabídli nová pracovní místa. Jaké jsou v tomto směru vaše vyhlídky? Jste optimista? A na co například při vyjednávání s potencionálními investory nejčastěji narážíte?

Krajská politická reprezentace dělá vše pro to, aby zmírnila dopady hospodářské krize na obyvatelstvo a všemožně podporuje podnikatele a zaměstnavatele v tom, aby nemuseli propouštět. Prioritou pro nás je získat do regionu velkého investora a tím zajistit vznik nových pracovních míst. Některé procesy už pomohla vloni nastartovat úřednická vláda Jiřího Rusnoka, například rozhodla o pro nás životně důležité podpoře průmyslové zóny Nad Barborou na Karvinsku, a to až do výše tři čtvrtě miliardy korun, uvolnila také miliardu korun na sanaci ekologické zátěže Laguny Ostramo. Také pracovní skupina, která vznikla kolem ministra průmyslu a obchodu v demisi Jiřího Ciencialy a má se podílet na řešení složité situaci v průmyslu a hornictví, bude dále fungovat. Mimo jiné i proto, že pan Cienciala byl jmenován zmocněncem vlády pro řešení problémů spojených s revitalizací v Moravskoslezském a Ústeckém kraji. Koncem minulého roku jsem v Číně podepsal memorandum o dalším rozvoji spolupráce mezi provincií Jiangsu a Moravskoslezským krajem. Jednání o rozvoji česko-čínských vztahů pokračovalo pak na vládní úrovni v Bukurešti, kam jsem doprovázel premiéra v demisi Jiřího Rusnoka na setkání 16 premiérů střední, východní a jihovýchodní Evropy s čínským premiérem. V Bukurešti mimo jiné padla nabídka na vznik česko-čínského technologického parku v našem regionu. Proto jsem optimista, věřím, že potíže s udržením zaměstnanosti překonáme. Investoři se vždy ptají na možnosti leteckého spojení Moravskoslezského kraje se světem, po technicky vzdělaných zaměstnancích a kvalitních řemeslnících, kteří se domluví v cizím jazyce. Právě na jazykovou bariéru narážejí nejvíce.

Poté, co se primátor Petr Kajnar dostal se svými straníky do střetu, rezignoval a vy jste jej nahradil v čele moravskoslezských sociálních demokratů. Jak byste hodnotil atmosféru uvnitř strany nyní? Nelze opomenout ani pokus o puč, který se ve straně odehrál po volbách. Jak jej zpětně hodnotíte vy osobně?

Ostravský primátor Petr Kajnar nerezignoval, ale skončil mu dvouletý mandát předsedy krajského výkonného výboru ČSSD. Do této pozice jsem byl poté zvolen na základě nominací okresních organizací.

Pokud jde o puč, považuji za nešťastné, když se za zády předsedy strany odehrávají kroky, které znevěrohodňují celou sociální demokracii. Každý člen, pokud má výhrady, má právo voleného předsedu navrhnout k odvolání, což považuji za čestné.

Každá politická strana je vždy živým organismem. Má jasná pravidla zakotvená ve stanovách a naštěstí není řízena autoritativně, protože to bychom ji nepotřebovali a mohli se rovnou vrátit o pětadvacet let zpět.

Čím to je, že byly tzv. vypjaté vztahy? Sociálním demokratům jde přece o jednu věc, čím se to stalo, že se takto vyhrotí vztahy?

Vypjaté vztahy patří ke komunikaci a nevyhýbají se žádnému společenství – ať už jde o rodinu, občanské sdružení, svaz zahrádkářů nebo politickou stranu. Obecně jsou střety prospěšné, neboť posouvají subjekt dopředu. Plyšový pejsek, kývající hlavou, patří na zadní okno osobního auta...

Máte speciální metodu, jak komunikovat s členy?

Nemám žádnou metodu. Domnívám se, že důležitá je právě komunikace.

Jak jste se ale nechal také po puči slyšet, celé vedení by mělo v rámci zodpovědnosti za volební výsledek nabídnout své mandáty na mimořádném sjezdu, a to v co nejkratším čase. Jste tak zklamán tím, že mimořádný sjezd nebude? A jaký tak bude podle vás Sobotka premiér?

Byl to můj názor v rámci vnitrostranické diskuse. Ústřední výkonný výbor nakonec rozhodl, že mimořádný sjezd bude svolán pouze v případě, že se sociální demokracii nepodaří sestavit vládu. S odstupem času toto usnesení ÚVV považuji za správné, protože by bylo velmi komplikované ve chvíli, kdy se začne vládnout, řešit dvě věci najednou. Pokud jde o Bohuslava Sobotku, znám ho třiadvacet let a jsem přesvědčen, že bude dobrým premiérem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…