Hospodářský výbor: Stát by neměl měnit dividendovou politiku ČEZ

21.05.2014 12:58

Sněmovní hospodářský výbor nedoporučuje, aby stát jakožto hlavní akcionář firmy ČEZ měnil své chování k její dividendové politice. Výbor se také obává, že změna dosavadní dividendové politiky by mohla ohrozit ekonomickou stabilitu firmy a její investice do klíčových energetických zdrojů. Uvádí to usnesení, které dnes výbor přijal jako reakci na dřívější záměr ministra financí Andreje Babiše, aby ČEZ akcionářům vyplatil celý loňský zisk.

Hospodářský výbor: Stát by neměl měnit dividendovou politiku ČEZ
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš poslancům již v dubnu řekl, že dividendová politika jím řízené firmy by měla být předpovídatelná. Uvedl také, že pokud by ČEZ několik let po sobě vyplácel na dividendách 100 procent čistého zisku, což nedělá nikdo z velkých hráčů, tak současně vedle toho by nebylo možné financovat dostavbu Jaderné elektrárny Temelín.

Čistý zisk ČEZ loni činil 35,2 miliardy korun. Stát, který ve firmě vlastní 70procentní podíl, by tak získal zhruba 25 miliard korun, o deset miliard více než loni. Dosud ČEZ vyplácel zhruba 50 až 60 procent zisku.

Vedení firmy navrhlo za rok 2013 dividendu 40 korun za akcii, takže částka navrhovaná k výplatě představuje 61 procent z konsolidovaného zisku po zdanění. Pokud by návrh představenstva schválila červnová valná hromada, stát by jako majoritní vlastník získal přes 15 miliard korun.

Investoři prý preferují stabilní dividendovou politiku

Hlavní makléř brokerjet ČS Martin Urban uvedl, že z hlediska investorů je preferovaná stabilní dividendová politika, která je dopředu určená a investor ji může zahrnout do svých očekávání. Znamená to stabilní vývoj společnosti a jejích investic. Velké výkyvy ve výplatě dividend mají spíše krátkodobý efekt a postupně se minou svým účinkem, dodal Urban.

Výbor se usnesením k ČEZ začal zabývat za přítomnosti generálního ředitele Beneše již na své předchozí schůzi 9. dubna. Výbor ale tehdy usnesení neodhlasoval, protože odešel jeden z poslanců a jejich počet v místnosti tak klesl pod nutnou hranici.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…