Hromy a blesky v USA: Zbavit Hillary Clintonovou funkce, když vyhraje volby? Už to zašlo skutečně daleko

01.11.2016 12:44

Další skandál kolem e-mailů Hillary Clintonové. Donald Trump hovoří o tom, že se jedná o nejzávažnější aféru od dob Watergate. Demokraté jsou rozlícení a někteří z nich dokonce i obviňují ředitele FBI z porušení zákona.

Hromy a blesky v USA: Zbavit Hillary Clintonovou funkce, když vyhraje volby? Už to zašlo skutečně daleko
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Clintonová

Vyšetřovatelé z americké FBI odhalili soubor s 650 000 e-maily na soukromém počítači bývalého kongresmana Anthonyho Weinera. K odhalení došlo během vyšetřování Weinerova sexuálního skandálu, kdy měl údajně posílat erotické fotografie a zprávy s podobným obsahem cizím ženám.

Jak toto vše souvisí s Clintonovou? Weiner je dnes již odloučený manžel dlouholeté poradkyně Hillary Clintonové Humy Abedinové. Bývalý politik měl tak skrze svou partnerku přístup ke stovkám tisíc e-mailů, mezi nimiž mohly být i ty, které se neměly nikdy dostat na veřejnost.

Americká FBI chce nyní přezkoumat obsah těchto e-mailů, aby se ujistila, že žádný z nich neobsahoval utajené informace. Pokud zjistí opak, bude to znamenat, že současná kandidátka na prezidentku Spojených států Hillary Clintonová závažně pochybila.

Anketa

Příští vláda: Koalice ANO, KDU-ČSL a STAN. Premiér Babiš, vicepremiéři Bělobrádek a Gazdík. Co na to říkáte?

3%
2%
hlasovalo: 14002 lidí

V tom případě, že by se prokázalo, že některé z odhalených e-mailů skutečně obsahují utajené vládní informace, Clintonová by mohla být i stíhána za trestné nakládání s utajenými materiály. Její největší chyba spočívá v tom, že během svého funkčního období v pozici ministryně zahraničních věcí používala ke své pracovní korespondenci soukromý e-mailový účet.

Již letos v červenci americká FBI potvrdila, že některé z e-mailů Clintonové v momentu odeslání obsahovaly utajené vládní informace. Kandidátka na nejvyšší úřad v zemi nicméně nebyla trestně stíhána, jelikož ředitel FBI James Comey uvedl, že „nebyly nalezeny žádné důkazy, které by vyšetřovatele vedly k domnění, že by politička úmyslně pochybila v nakládání s utajenými materiály“.

Celý tým Hillary Clintonové je na nohou – „jsou rozlícení“, píše britský Telegraph.

Nejvyšší poradci americké političky nyní obviňují ředitele FBI Comeyho – bývalého republikána – z toho, že porušil nepsanou konvenci, která praví, že vládní agentury nemohou vést politická vyšetřování v období 60 dnů před volbami.

Senátor Harry Reid zašel dokonce tak daleko, že ředitele FBI obvinil z porušení zákona.

Sama Clintonová se pokusila celý incident zlehčit. „O nic vážného se nejedná,“ zdůraznila politička. „Většina lidí si již dávno vytvořila mínění o tomto všem.“

Situace pochopitelně nemohl nevyužít tým Donalda Trumpa. Republikánský kandidát na prezidenta USA dokonce prohlásil, že aféra spojená s e-maily Clintonové se svou závažností dá srovnat s Nixonovou aférou Watergate.

„Zvolení Hillary Clintonové prezidentkou Spojených států by celou zemi vrhlo do ústavní krize, kterou si skutečně nemůžeme dovolit,“ prohlásil Donald Trump v pondělí. Dodal, že bývalá ministryně zahraničí by mohla být v prezidentské pozici i trestně stíhána.

Politika stranou. Dá se počínání ředitele FBI v této situaci považovat za standardní? Rozhodně ne. Nicméně tak se nedá nazvat ani vyšetřování spojené s e-maily Clintonové.

Když v červenci Comey prohlásil, že Clintonová nebude trestně stíhána, učinil tak, vědom si faktu, že vyšetřování probíhalo ve volebním roce.

„Hodlám zveřejnit více detailů o probíhajícím vyšetřování, než bych zveřejnil o jiném případu. Domnívám se, že americká veřejnost si zaslouží znát podrobnosti o tomto případu, jelikož se jedná o státní zájem,“ uvedl šéf FBI na tiskové konferenci.

Federální vyšetřovací služba následně zveřejnila dokumenty – seznam svědků, kteří byli vyzpovídáni – což není běžnou praxí.

Comeyho počínání není úplně bezprecedentní – v minulosti opakovaně hovořil o tom, že FBI by se měla více zodpovídat veřejnosti.

Vzhledem k ohromnému počtu emailů, které musí být jednotlivě analyzovány, není šance, že by byla americká veřejnost s výsledky vyšetřování obeznámena před volebním dnem.

Nyní se hovoří o tom, jestli by bylo možné Clintonovou zbavit (v případě zvolení) prezidentské funkce, pokud by se skutečně prokázalo, že svým počínáním porušila zákon.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…