Triumfální vedení Hillary Clintonové? Poslední průzkum vychází úplně jinak

30.10.2016 20:38

Zatím poslední průzkum pro ABC News a Washington Post ukázal, že jen pár dní před dnem D ve Spojených státech, tedy před volebním 8. listopadem, jsou šance Hillary Clintonové a Donalda Trumpa na zvolení prezidentem takřka vyrovnané. Clintonová má problém u „nebílých“ voličů, zatímco Trump příliš neboduje u vysokoškoláků. Tady jsou konkrétnější čísla.

Triumfální vedení Hillary Clintonové? Poslední průzkum vychází úplně jinak
Foto: archív autora
Popisek: Clintonová, Trump

Průzkum pro ABC News a Washington Post ukazuje, že 46 dotázaných hodlá v nadcházejících prezidentských volbách hlasovat pro demokratku Hillary Clintonovou, jenže celých 45 procent hlásí, že bude hlasovat pro Donalda Trumpa. Jak je to možné, když ještě před několika dny Clintonová poměrně jasně vedla? Asi třetina voličů, kteří byli dosud nakloněni volit Clintonovou, své rozhodnutí teď velmi důkladně zvažují.

Zviklala je totiž páteční zpráva ředitele FBI Jamese Comeyho, který oznámil, že Federální úřad pro vyšetřování znovu otevřel kauzu e-mailů posílaných ze soukromé pošty někdejší ministryně zahraničí Clintonové. V e-mailech se přitom nacházely i velmi citlivé údaje. Otázkou však je, zda to přivede dost lidí ke Trumpovi a zda je to natolik škodlivá informace, aby odradila dnes váhající sponzory Clintonové. Zdá se, že Trumpovým voličům vlilo znovuotevření kauzy novou krev do žil, byť jádro voličské základny Clintonové zůstává pevné.

Celou zprávu v angličtině najdete zde.

Navzdory novému vyšetřování FBI si i nadále 60 procent amerických voličů myslí, že vyhraje Clintonová. To jí v konečném důsledku může uškodit, protože by někteří její voliči mohli zůstat doma, vždyť to bude mít první prezidentka i tak v kapse, tak proč bych šel volit. Průzkum nadále ukazuje, že 54 procent voličů je přesvědčeno, že Hillary Clintonová je způsobilá k tomu vykonávat úřad prezidenta. U Trumpa si to myslí jen 36 procent lidí. 46 procent voličů si navíc myslí, že Clintonová má pevnější charakter než Trump. O pevnosti Trumpova charakteru je přesvědčeno jen 38 procent dotázaných. Kupříkladu voliči ze skupiny „bílých katolíků“ chtějí častěji hlasovat pro Trumpa – v poměru 57 procent hlasů pro Trumpa ku 36 procentům pro Clintonovou.

Obama si vedl lépe

46 procent Američanů věří, že Clintonová dokáže lépe řešit jejich problémy. Tady se však Trump drží v těsném závěsu. 43 procent lidí totiž věří, že jejich problémům lépe rozumí Trump a také je podle toho bude řešit. Tady si před lety vedl Barack Obama podstatně lépe. Nad svým protikandidátem v roce 2012 v této otázce vedl o osm procentních bodů. Clintonová tedy výrazně zaostává za dosluhujícím prezidentem. Nezávislí voliči jsou zkrátka v nezanedbatelné míře nakloněni Trumpovi, byť mezi nimi Clintonová zpočátku vedla.

V očích voličů republikánů navíc pochybil předseda dolní komory parlamentu USA Sněmovny reprezentantů Paul Ryan, když odmítl Trumpa jasně podpořit v prezidentské volbě. 66 procent pravděpodobných voličů Donalda Trumpa má za to, že Ryan udělal chybu, zatímco 21 procent voličů politikův krok schvaluje.   

Není bez zajímavosti, že Trump vede mezi bílými muži, zatímco Clintonová vede ve skupině „nebílých“ voličů, a to s převahou 66 procent. Ale pozor, Obama se těšil podpoře 80 procent voličů. Za pozornost stojí ještě jedno srovnání. Ve skupině „nebílých voličů“, kteří zároveň nepatří do skupiny černochů nebo Hispánců, se Clintonová těší podpoře jen 45 procent voličů. Trumpa by volilo 40 procent těchto voličů. V roce 2012 v této skupině podporovalo Obamu 66 procent voličů.

Clintonová vede mezi vysokoškolsky vzdělanými voliči, přičemž mezi ženami vede o poznání výrazněji než mezi muži. U bělochů bez vysokoškolského vzdělání vede Trump v poměru 38 pravděpodobných voličů proti 27 procentům Clintonové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…