Hrozba stávek během olympiády v Paříži. Ministr má řešení. Speciální odměny

10.03.2024 7:21 | Monitoring

V reakci na oznámení odborového svazu o možných stávkách během letních olympijských her v Paříži oznámil francouzský ministr pro veřejnou správu a transformaci Stanislas Guerini zvláštní prémie pro státní zaměstnance mobilizované na letní olympijské a paralympijské hry. „Pro všechny agenty v terénu bude připraven systém bonusů ve výši 500, 1000 a 1500 eur,“ uvedl ministr.

Hrozba stávek během olympiády v Paříži. Ministr má řešení. Speciální odměny
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Zabarikádovali silnici a zapálili popelnice

Francouzský ministr pro veřejnou správu a transformaci Stanislas Guerini uvedl, že vláda nabídne bonusy státním zaměstnancům, kteří budou během olympijských a paralympijských her nasazeni v hlavním městě, aby se vyhnuli stávkám během letních akcí.

Zaměstnanci, kteří budou mít na odměnu během letních her a následné paralympiády nárok, navíc ke svému platu dostanou prémie v rozmezí od 500 do 1500 eur. Podrobnosti ke kritériím pro výplatu prémií ministr Guerini neposkytl.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45990 lidí
„Pro všechny státní zaměstnance, kteří budou na místě, bude připraven velmi důsledný systém prémií ve výši 500, 1000 nebo 1500 eur v závislosti na míře jejich zapojení do olympijských her," oznámil v sobotu 9. března pro server France Info Stanislas Guerini.

Oznámení přišlo poté, co jeden z hlavních francouzských odborových svazů varoval před možnými stávkami, včetně stávek v nemocnicích, během pařížské olympiády, kdy se ve francouzské metropoli očekává masivní příliv lidí.

Generální tajemnice odborového svazu CGT Sophie Binetová vyzvala vládu, aby přijala opatření a aby zajistila uspokojení sociálních potřeb zaměstnanců. Binetová uvedla, že odbory vyhlásí stávku ve veřejných službách během her, které se konají na přelomu července a srpna.

„Celá země se chce vyhnout stávkám během olympijských her,“ řekl Guerini v sobotním rozhovoru. „Hry musí být úspěšné pro celý národ.“

Letní olympijské hry se budou v Paříži konat na přelomu července a srpna. Paralympijské hry se pak konají v srpnu až září.

Pařížská turistická kancelář odhaduje, že během července až září by region mohlo navštívit téměř 16 milionů lidí. Tisíce zaměstnanců budou ovlivněny delší pracovní dobou a odložením dovolené.

Guerini sdělil, že vláda pracuje na plánu, jak zaměstnancům kompenzovat jejich práci a zajistit jejich dětem řádnou péči. Vláda zřídí školky pro státní zaměstnance ve službě během her a vyčlení 1000 míst v letních táborech, aby pomohla pracujícím rodičům s dětmi o prázdninách, uvedl ministr. Zaměstnanci s dětmi také dostanou bonus až 200 eur na dítě. Rodinám s jedním rodičem bude na každé dítě vyčleněno 350 eur.

Deník Le Monde informuje o stávající napjaté situaci ve Francii v souvislosti s nedávnými protesty učitelů, policistů a zemědělců, které následovaly po loňských obrovských demonstracích proti zvyšování věku odchodu do důchodu.

V únoru například dále stávkovali zaměstnanci Eiffelovy věže. Na šest dní uzavřeli Eiffelovku a požadovali zvýšení platů i lepší údržbu historické památky Paříže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …