Jen pro barevné, bílí tam nesmějí. Večírek města Boston

14.12.2023 13:52

Demokratická starostka Bostonu Michelle Wu, první asijsko-americká starostka města, se dostala pod palbu kritiky poté, co rozeslala pozvánky na sváteční večírek určený pouze pro členy městské rady z řad menšin. Večírek byl pro „barevné menšiny“ a pozvánka byla přitom odeslána i sedmi radním bílé pleti, kteří ale na akci pozváni nebyli.

Jen pro barevné, bílí tam nesmějí. Večírek města Boston
Foto: Repro X
Popisek: Bostonská starostka Michelle Wu

Starostka Bostonu Michelle Wu, která je první asijsko-americkou ženou ve vedení města, nechala nedávno svou asistentku Denise DosSantosovou rozeslat e-mail s pozvánkou na vánoční večírek. „Vážení členové: Jménem starostky Michelle Wu vás a jednoho hosta srdečně zvu na sváteční večírek barevných radních,“ stálo v e-mailu podle informací foxnews.com. 

Vedoucí představitelka města si rychle vysloužila kritiku poté, co vyšlo najevo, že e-mail byl zaslán všem členům městské rady, z nichž sedm jsou běloši. Pozvánka byla určena pouze šesti městským radním „barevné pleti“.

Patnáct minut po rozeslání e-mailu se DosSantosová omluvila a upřesnila, že pozvánka byla určena pouze menšinovým městským radním. Neomluvila se však za to, že plánovala večírek, který vyloučil bělošské představitele města

„Chtěla jsem se omluvit za svůj předchozí e-mail týkající se zítřejšího svátečního večírku,“ napsala DosSantosová. „Poslala jsem ho všem omylem a omlouvám se, pokud můj e-mail mohl někoho urazit nebo tak vyzněl. Omlouvám se za případné zmatky, které to mohlo způsobit.“

Na odhalení o svátečním večírku rychle zareagovala bostonská městská rada. Odstupující městský radní Frank Baker, který byl jedním z nepozvaných bělochů, označil vyloučení některých členů za nešťastné a rozdělující. „Považuji za nešťastné, že při společenské situaci, jaká nyní je, ještě více prohlubujeme rozdělení,“ uvedl s tím, že nejde o dobrý krok.

Černošský městský radní Brian Worrell byl ale jiného názoru a pozvání obhajoval s tím, že sváteční večírek byl pouze způsobem, jak reprezentovat „nejrůznější zvláštní skupiny“ v bostonské vládě.

„Vytváříme prostor a místa pro všechny specifické skupiny ve městě a městské správě a organizace Elected Officials of Color, pro niž byl večírek uspořádán, existuje již více než deset let,“ uvedl Worrell v prohlášení, jak informuje bostonherald.com.

Ve středu mluvčí starostky Ricardo Patron uvedl, že skupina Elected Officials of Color požádala starostu o uspořádání každoročního večírku. Zdůraznil, že tato akce je pouze jednou z několika, které se konají v průběhu celé sezóny. Příští týden plánuje Wu sváteční večírek pro všechny členy kabinetu, městské radní a zákonodárce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

No co, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekes , 14.12.2023 15:52:01
amerika je rasismem prolezlá po celou dobu své existence.

|  8 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …