Kalouskův „nepostradatelný odborník" v hledáčku policie. Primátor Hudeček: Je to předvolební boj

12.09.2014 9:18

Lidové noviny zjistily, že policejní Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality prověřuje poradenskou činnost Radka Šnábla pro pražský dopravní podnik. Podle primátora Prahy Tomáše Hudečka (TOP 09) je prý zájem protikorupční policie o zakázku na dodávku tramvají ForCity účelový. „Vnímám to jako součást předvolebního boje,“ uvedl Hudeček.

Kalouskův „nepostradatelný odborník" v hledáčku policie. Primátor Hudeček: Je to předvolební boj
Foto: Hans Štembera
Popisek: V rámci volební kampaně TOP 09 odpovídal Tomáš Hudeček na dotazy občanů. Ti si mohli také zagrilovat

Někdejší vedoucí oddělení mezinárodní ochrany investic Ministerstva financí a jeden z nejbližších spolupracovníků bývalého ministra financí Miroslava Kalouska si prý poradenskou činností pro dopravní podnik v oblasti nákupu tramvají přišel na deset milionů korun. Protikorupční útvar nyní prověřuje, zda je vše v pořádku, a LN poukazují na to, že Šnábl opět figuruje v předvolebním boji.

Radek Šnábl, jako nepostradatelný odborník na arbitráže z dob ministrování Miroslava Kalouska, byl totiž okamžitě vyhozen z ministerstva v roce 2013, když do čela rezortu přišel Jan Fischer. Tehdy byl útok proti Šnáblovi považován za kampaň proti TOP 09.

A nyní, těsně před komunálními volbami, se jeho jméno opět objevuje. Protikorupční policie si podle LN 9. září vyžádala z dopravního podniku řadu dokumentů týkajících se především zadání Šnáblovy zakázky nebo kontroly plnění smlouvy. Detektivové se prý zajímají i o další případy.

Je to součást předvolebního boje

Primátor Tomáš Hudeček, jemuž Šnábla doporučil jeho stranický kolega a nadřízený Miroslav Kalousek, uvedl, že zájem protikorupční policie o zakázku na 250 tramvají pro DP považuje za účelový. „Vzhledem k tomu, co se dnes děje, to vnímám jako součást předvolebního boje,“ citují ho LN.

Za primátorem Prahy prý stojí i „tichý“ koaliční partner ČSSD. Její představitel Karel Březina prý považuje vyjednanou dohodu mezi podnikem a dodavatelem tramvají, firmou Škoda Transporation, za výhodnou.

Opozice ale primátora kritizuje. „Tomáš Hudeček, který Šnábla podle mých informací přivedl, bude mít asi co vysvětlovat. Dodnes mi není jasné, jakou skutečnou roli pan Šnábl měl. Město by mělo okamžitě vysvětlit, proč dopravní podnik zaplatil přes deset milionů za službu, kterou by mělo zvládnout interní právní oddělení,“ říká k působení bývalého blízkého spolupracovníka Miroslava Kalouska exprimátor Bohuslav Svoboda z ODS.

Prověřovaná zakázka se týkala pomoci při vyjednáváních Prahy se strojírenským obrem Škoda Transportation ohledně změn ve smlouvě na dodávku tramvají za 19 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…