Klaus má možná pravdu, zaznělo odněkud, odkud byste to opravdu nečekali

07.10.2013 7:02

Negativní reakce, které zaznívají na výrok exprezidenta Václava Klause, že by Česká republika měla vystoupit z Evropské unie, dávají tušit, že postoj po volbách bude prounijní. Můžeme čekat, že na přímé dotazy z Bruselu zazní po letech váhavých "uvidíme" spíše hlasité "ano", píše Ladislav Tajovský v komentáři pro Hospodářské noviny, které většinou zastávají přesně opačný pól - ať už jde o EU nebo o samotného Klause.

Klaus má možná pravdu, zaznělo odněkud, odkud byste to opravdu nečekali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Klaus

Podle autora komentáře není tak nemyslitelné, že by Česká republika nebyla členem Evropské unie. Vzhledem k naší geografické poloze by se na orientaci našeho obchodu nic nezměnilo. A v Schengenu, oblasti volného pohybu osob, můžeme prý být tak či tak.

Klaus tudíž stojí za úvahu, píše Tajovský. "Vnímat budoucnost jako jednu provždy danou naším rozhodnutím vstoupit do EU svědčí více než cokoliv jiného o absolutní nekompetenci v otázkách zahraniční politiky a neschopnosti vnímat turbulentní realitu," tvrdí. Jako se totiž mění parametry, podle nichž EU funguje, mění se i to, jestli se nám vyplatí ta či ona podoba členství.

Měli bychom zvážit rizika a přínosy

Poučit bychom se podle autora mohli z případu Velké Británie, která vychází z konzervativního postoje. Ten říká, že každé opatření se nejlépe hodnotí podle jeho výsledků a není od věci nehrnout se do nejisté budoucnosti, ale místo toho počkat, jak všechno dopadne, a až pak se rozhodnout.

Nejde podle Tajovského o žádnou ustrašenost nebo vypočítavost, ale spíše zdravý rozum, který velí zvažovat přínosy a rizika.

"Pokud tedy nadcházející české volby o EU nejsou, tak minimem toho, co musíme požadovat, je hlasování, které jednou právě o tomto bude. Za rok, za čtyři, to je úplně jedno," uzavírá Ladislav Tajovský v komentáři pro HN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…