Kmotr Novák žádá odložení trestu, nechce do vězení

28.11.2012 18:19

Bývalý senátor Alexandr Novák (dříve ODS) podal minulý týden dovolání k Nejvyššímu soudu a zároveň žádá ministra spravedlnosti, aby do jeho vyřešení nemusel do vězení. Novák dostal v červenci od krajského soudu čtyřletý trest za přijetí čtyřicetimilionového úplatku a v prosinci by měl nastoupit do vězení. Pobytu za mřížemi se snaží zabránit i u okresního soudu, který požádal o odklad ze zdravotních důvodů. Zřejmě zatím ani nezaplatil pětimilionový peněžní trest.

Kmotr Novák žádá odložení trestu, nechce do vězení
Foto: repro ČT
Popisek: Bývalý senátor ODS Alexandr Novák

Novák je považován za jednoho z nejvlivnějších členů, takzvaných kmotrů, severočeské ODS. V letech 1998 až 2002 byl starostou Chomutova, mezi roky 2000 a 2006 seděl za Chomutovsko v Senátu a byl i ve výkonné radě ODS. Za přijetí úplatku ve výši 43 milionů korun původně dostal dvouletou podmínku, ale odvolal se i proti tomu a letos v červenci mu krajský soud změnil trest na čtyřletý a nepodmíněný. Do vězení však nechce.

"Já v zastoupení pana Nováka podával jednak dovolání a jednak podnět ke stížnosti pro porušení zákona k rukám ministra spravedlnosti," řekl Novákův obhájce Jan Růžek (ČSSD). Obojí prý podal minulý týden a mohlo by to odvrátit i Novákův nástup do vězení. "K té stížnosti je možné připojit návrh, aby ministr navrhl nejvyššímu soudu odklad vykonatelnosti rozsudku," dodal Růžek.

Paralelně a už bez Růžkovy účasti žádá Novák o odklad nástupu do vězení i u chomutovského soudu, tentokrát kvůli nespecifikovaným zdravotním důvodům. "Vím pouze to, že byla odeslána žádost o odklad výkonu trestu. Žádost sem přišla 21. listopadu, soud k tomu zjišťuje podklady," řekla mluvčí soudu Lenka Chalupová. Lhůta pro rozhodnutí podle ní není stanovena. Výzvu k nástupu poslal soud 16. listopadu a podle zákona je nutné ji uposlechnout do měsíce. Lékařská zpráva o zhoršeném zdravotním stavu by však mohla mít odkladný účinek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…