Konec parašutistů: Samopaly neměli, ani pušky a už rozhodně ne kulomet. Instruktor Černý nejen o americkém Anthropoidu

21.06.2022 11:32 | On-line

O operaci Anthropoid toho bylo natočeno mnoho. V poslední době například trilogie dokumentů, která zpracovává boj kapitána Morávka s gestapem, samotný atentát na Heydricha a také závěrečný boj v kostele. Poslední díl vyšel den před 80. výročím přestřelky v kostele. A elitní policejní instruktor Pavel Černý v něm analyzuje výzbroj parašutistů a jejich protivníků, ale také to, jaké omyly udělali při natáčení američtí filmaři. I ti čeští.

Konec parašutistů: Samopaly neměli, ani pušky a už rozhodně ne kulomet. Instruktor Černý nejen o americkém Anthropoidu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Pistole Colt 1903, jakou byli vybaveni čeští výsadkáři

Anketa

Buď, anebo. Komu věříte?

hlasovalo: 3021 lidí
K osmdesátému výročí konce operace Anthropoid natočila Iniciativa A. ve spolupráci se známými historiky a spisovateli Jaroslavem Čvančarou a Vlastislavem Janíkem snímek, který dokumentuje závěrečnou přestřelku v kostele svatých Cyrila a Metoděje v Resslově ulici. Dokumentem provází elitní policejní instruktor Pavel Černý, který opravuje některé omyly, které se o bitvě mezi parašutisty a nacistickými silami tradují.

Do kostela, kde se parašutisté ukrývali, vtrhlo komando složené z příslušníků pražského gestapa a příslušníků Waffen SS ve 4.15 ráno. Plány na obklíčení a uzavření okolí však vznikly o dvě hodiny dříve, kdy byl velitel akce insturován K. H. Frankem. Do kostela se gestapo a SS dostali vchodem do kanceláří pravoslavné církve a skrz ně pak do chrámové lodi, kde na ně parašutisté zahájili palbu a hodili na ně první bombu, která zapálila záclony a obrazy.

Černý vyvracel první omyl, totiž že parašutisté měli v kostele britské samopaly Sten, které se objevují ve filmech, ani samopaly Thompson, které parašutistům dala do ruky americká produkce a rozhodně pak parašutisté neměli kulomety a ani pušky Enfield. A ani tarasnice, kterou měl v rukou Josef Abrhám ve filmu Operace Daybreak. Kromě toho, ani zásoba střeliva v kostele neodpovídá tomu, jak je přestřelka prezentována. „To by si tam museli přivézt několika náklaďáky,“ odhadl, kolik by nábojů muselo být, aby se přestřelka podobala adaptacím. Počet nábojů se podle jeho odhadů pohyboval v řádu desítek, což limitovalo, jaký odpor mohli více než stonásobné přesile klást. V tom se s Černým shodoval i historik Jaroslav Čvančara, který uvedl, že přesný počet nábojů neznáme.

Parašutisté byli ozbrojeni jednak malou pistolí ráže 6,35 FN Browning, které častěji než k boji proti nacistům byly používány k tomu, aby parašutista nepadl do zajetí živý. Další zbraní pak byla již normálně velká pistole Colt 1903 ráže 7,65.

Z ochozů parašutisté stříleli na vzdálenost 11 a 20 metrů. Právě pistole FN Browning není na 20 metrů příliš přesná, jak Černý ověřil na střelnici. Doplnil, že to odpovídá hlášení, dle kterého nebyl žádný příslušník SS palbou zabit. Tři byli zranění a jeden omdlel, možná po zásahu do helmy.

Parašutisté zadržovali příslušníky SS na schodišti, shodili na ně tři bomby, tedy upravené protitankové granáty, které byly použity i při útoku na Heydricha.

Gestapo, které proti parašutistům nastoupilo jako první, bylo ozbrojeno policejními Walthery PPK ráže 7,65. Záložní oddíl SS, který nastoupil po gestapu, pak byl vybaven karabinami Mauser. Většina příslušníků SS však měla samopal Bergman MP18. Z těžších zbraní měli nacisté kulomety MG34, které byly umístěny na protějším gymnáziu, a proti parašutistům používali standardní granáty vzor 24 a také dýmovnice.

Střelba z kulometu ovšem nejdříve více vadila příslušníkům SS a gestapa, protože směřovala tam, odkud se snažili do kostela vniknout. Granátů po parašutistech hodili příslušníci SS hned několik a stopy po nich jsou na podlaze kostela dodnes.

Parašutisté zřejmě měli i jednu poměrně vzácnou zbraň, Colt 1911 v ráži .38 Super Auto, která dle Černého udělala poměrně velké díry v lopatách použitých na upěchování okna do krypty kostela. Gestapo ve zprávě o zásahu uvádí, že našlo v kostele 10 pistolí a jeden revolver. Právě revolver je záhada a není jasné, kde se vzal, ani jaký to byl typ.

Závěrečná fáze boje probíhala v kryptě, kde se parašutisté skrývali v tubách na těla, kde také ukončili své životy. „Zlomyslnou hrou dějin“ jsou parašutisté pohřbeni v Ďáblicích hned vedle těch, kdo nad jejich těly vítězně stáli, např. K. H. Franka a také zrádců Karla Čurdy a Viliama Gerika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…