Lidové noviny opět píší o Mynářově vile. Erik Best k tomu má vtipnou poznámku

20.01.2015 10:02

Podivnému nákupu vily v Praze-Strašnicích kancléřem prezidenta republiky Vratislavem Mynářem se dnešní Lidové noviny stejně jako včera věnují na titulní straně. V článku s titulkem „Mynářův životní obchod s Francouzi“ podrobně popisují okolnosti transakce, kterou si měl Mynář podle prezidenta Miloše Zemana na nákup strašnické vily vydělat.

Lidové noviny opět píší o Mynářově vile. Erik Best k tomu má vtipnou poznámku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vratislav Mynář

Prezident totiž uvedl, že Mynáře kvůli podezřelému realitnímu obchodu neodvolá, protože kancléř si na něj vydělal díky prodeji svého podílu ve firmě s 600 zaměstnanci.

List při prověřování Mynářovy podnikatelské kariéry žádnou takovou firmu nenašel. „Jedinou společností, která se počtem zaměstnanců blížila alespoň trochu tomuto číslu a v jejíchž orgánech figurovalo Mynářovo jméno, byla firma Sita Moravia,“ napsal deník s tím, že tato firma se původně jmenovala RCP Recycling Park. Po zfúzování a začlenění do skupiny Sita čítaly Mynářovy firmy 338 zaměstnanců.

Kolik přesně Mynář na transakci vydělal?

Mynář ale na dotaz, kolik vydělal prodejem této firmy francouzskému gigantu Suez environnement, odpověděl vyhýbavě s tím, že se jednalo o stamiliony korun.

List pak podrobněji vysvětluje, že o RCP Recycling Park na přelomu milénia projevil zájem právě Suez environnement. Akcionáři RCP se v roce 2001 rozhodli firmu prodat belgické společnosti Européene de Services, která právě spadá pod francouzský Suez. RCP následně mění název na Sita Moravia a postupně fúzuje, a to včetně osmi dceřiných firem.

Mynář dnes tuto transakci označuje za životní obchod, na kterém vydělal stovky milionů. Právě tyto peníze prý použil na nákup strašnické vily.

V rozhovoru pro list už dříve Mynář uvedl, že v rámci provádění bezpečnostní prověrky se NBÚ zajímá i o tuto transakci. Deník uvádí, že tento obchod je velmi komplikovaný. „V případu se objevuje řada dceřiných firem, spolumajitelů a finančních operací,“ poznamenal list s tím, že odborná kontrola těchto dokumentů bude „krajně komplikovaná“.

Toho, že se LN v poslední době často věnují nákupu strašnické vily hradním kancléřem, si dnes na svém facebookovém profilu všímá i americký novinář dlouhodobě žijící v Česku Erik Best. „Jestli Lidové noviny byly pro Zemana latrínou české žurnalistiky ještě předtím, než začaly psát dennodenně o Mynářově vile, co by na ně říkal teď?“ Poznamenal na sociální síti.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …