Lídři koalice budou dnes jednat o rozpočtu a daních

27.05.2014 6:18

Koaliční rada bude dnes dopoledne jednat o návrhu státního rozpočtu na příští rok, o výši daňové slevy na druhé a další dítě a bude dolaďovat poslední detaily k návrhu služebního zákona.

Lídři koalice budou dnes jednat o rozpočtu a daních
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedové stran pózují s kopiemi koaliční smlouvy

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) minulý týden uvedl, že v případě přípravy státního rozpočtu na příští rok platí záměr snížit výdaje na externí služby o polovinu, seškrtat neobsazená tabulková místa v úřadech nebo snížit cestovní výdaje. O investicích a možném růstu platů ve veřejném sektoru bude ještě koalice i vláda jednat. Otázka rozpočtových výdajových rámců by ale podle něj měla být do koce května dořešena.

Vláda je má opět na svém středečním programu. Pro příští rok Ministerstvo financí navrhovalo výdaje rozpočtu a státních fondů zvýšit o 11 miliard Kč ze schválených 1153 miliard Kč a v roce 2016 o 15 miliard ze schválených 1163,5 miliardy korun. Návrh obsahuje nově i výdaje pro rok 2017. Státní rozpočet pak podle ministra financí Andreje Babiše nadále počítá se schodkem 100 miliard korun.

U daňové slevy na druhé a další dítě se koalice již minulý týden shodla, že by v následujících letech měla postupně růst. Dnešní koaliční rada by přitom měla jednat o konkrétním zvýšení slevy.

Na třetí a další dítě by pak měla sleva postupně růst

Zatímco Ministerstvo financí navrhuje zvýšení daňové slevy o 100 korun měsíčně na druhé a další dítě, koaliční lidovci navrhují v tříletém horizontu postupný růst slevy na druhé dítě až o 500 korun proti současnému stavu. Na třetí a další dítě by pak podle lidovců měla sleva postupně růst a v roce 2017 by měla být o 900 Kč vyšší. Nyní si mohou lidé na každého potomka odečíst 1117 Kč měsíčně.

Ke služebnímu zákonu Sobotka minulý týden uvedl, že koalice se sice velmi přiblížila konečné podobě pozměňovacího návrhu k novele služebního zákona, shoda však prý ještě není stoprocentní. Představitelé vládní koalice se minulý týden mimo jiné shodli, že stanoví horní hranici pro odměny úředníkům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…