Lubomír Franc: Nedělá mi problémy pracovat jako hejtman i jako senátor

29.08.2013 8:13

„Nikdy jsem se nesnažil lidem podbízet a chovat se populisticky.“ Jak se mu ale daří skloubit mandát hejtmana a senátora? Miroslav Antl se také nedávno svěřil pro naše stránky se svými výhradami ke klubu zastupitelů ČSSD, odkud se chystá vystoupit, protože se tam nic neřeší. Jak se ke kritice staví? Nejen o tom, ale také o spolupráci v rámci koalice, problémech kolem dostavby dálnice D11 a především o předčasných volbách, jsme hovořili s hejtmanem a senátorem Lubomírem Francem (ČSSD).

Lubomír Franc: Nedělá mi problémy pracovat jako hejtman i jako senátor
Foto: tan
Popisek: Královéhradecký hejtman Lubomír Franc

V Královéhradeckém kraji vládne koalice ČSSD a KSČM. Dokážete si spolupráci představit i na vládní úrovni? A byť mi odpovíte, že koalice se vyjednávají až po volbách, s jakou ze stran byste preferoval koalici vy osobně?

Myslím, že koalice ČSSD a KSČM funguje v Královéhradeckém kraji dobře a je i odrazem přání voličů. Vládní úroveň se nicméně od té krajské podstatně liší a v platnosti je stále navíc i bohumínské usnesení. Myslím, že ČSSD by měla případně utvořit koalici se stranou, která jí bude programově nejblíže. Záleží ale, jak silný získá naše strana od voličů mandát a jaký bude koaliční potenciál zbývajících politických stran, které se do Poslanecké sněmovny dostanou.

Někteří, především pravicoví poslanci se přimlouvali za to, aby se předčasné volby odložily. Argumentem je, že v případě schvalování zákonů Senátem je třeba zajistit, aby v případě jejich zamítnutí Poslanecká sněmovna fungovala a mohla je případně přehlasovat. Jde třeba o zákon o státních úřednících, fotovoltaiku… Souhlasíte nebo jde podle vás jen o výmluvu a snahu získat čas? A domníváte se, že zákony v Senátu projdou snadno? Jak se ke zmíněným zákonům postavíte vy osobně?

Odkládat předčasné volby není možné, tím by se nic nevyřešilo. Česko konečně potřebuje získat vládu se silným a jasným mandátem od voličů. Pravice samozřejmě v současné době cítí, že je její pozice ohrožená a že ztratila kvůli skandálům i nekoncepčním opatřením důvěru lidí. Proto by jí vyhovovalo datum voleb co nejvíce odsunout. Senát může v této přechodné době pracovat docela dobře i samostatně. Je naopak zárukou toho, že zde budou i nyní fungovat principy parlamentní demokracie. Ohledně jednotlivých zákonů mohu těžko hovořit za celý Senát. Já osobně budu hlasovat ve prospěch věci.

Stejně jako v květnu, i nyní jste se na pomyslném žebříčku oblíbenosti společnosti SANEP umístil na spodních místech. V krajských volbách vás také v preferenčních hlasech předstihl Váš kolega ze Senátu Miroslav Antl. Jakou váhu dáváte těmto výsledkům a jakým způsobem, při jakých příležitostech, komunikujete s občany?

Termín „oblíbenost“ je pro mě poněkud nicneříkající a dost dobře nevím, co vlastně má odrážet nebo představovat. Nikdy jsem se nesnažil lidem podbízet a chovat se populisticky. Měřítkem úspěchu politika je úspěšnost jeho práce pro občany a jejím odrazem jsou pak volby. Dokázal jsem uspět v  senátních a znovu i v krajských. Pan Antl je velmi výrazná osobnost a velký zisk preferenčních hlasů jsem očekával. Proto jsem také rád, že stál na naší kandidátní listině. S obyvateli komunikuji při nejrůznějších příležitostech prakticky každý den. Pořádám i tematická setkání, například v červnu jsem uspořádal takový mítink v Broumově.

Jak již bylo zmíněno, absolutním vítězem krajských voleb v kraji se stal Miroslav Antl, který ale pro svou práci v Senátu o post hejtmana nestál. Vy jste se však loni rozhodl kandidovat, a úspěšně, v krajských i senátních volbách.  Jak se Vám osobně daří skloubit práci senátora a hejtmana? A jak se snažíte využít mandát senátora ve prospěch kraje?

Nedělá mi problémy pracovat jako hejtman i jako senátor. Díky vstupu do Parlamentu mám více možností, jak ovlivňovat celostátní politiku, která má dopad i na obyvatele Královéhradeckého kraje. Samozřejmě se angažuji i v tématech, která se regionu bezprostředně týkají. V současné době mě zejména znepokojuje to, že se zřejmě opět zastavila stavba dálnice D11 do Hradce Králové. V této věci budu určitě intervenovat a budu chtít znát jasná fakta a aktuální harmonogram dostavby.

Miroslav Antl se také nedávno svěřil pro naše stránky se svými výhradami ke klubu zastupitelů ČSSD, odkud se chystá vystoupit, protože se tam nic neřeší. Čím byste jeho slova vyvrátil? A jste spokojen vy osobně s prací klubu?

Klub zastupitelů ČSSD řeší všechna klíčová témata, která jsou na programu krajského zastupitelstva. A věřte, že těch témat je opravdu hodně. Vždyť zastupitelstvo určuje a řídí celý chod všech významných krajských odvětví přes dopravu, školství, zdravotnictví, sociální věci až po kulturu či grantové a dotační programy. Klub musí fungovat a být dobře a efektivně řízen. V této oblasti máme určité rezervy, které chci spolu s ostatními našimi zastupiteli řešit.

Před několika dny jste na svém profilu na PL uvedl některá negativa, se kterými se Královéhradecký kraj potýká kvůli chybějící dálnici. Nedávno jste také oslovil vedení Státního fondu dopravní infrastruktury, které mělo financování dálnice vyškrtnout ze seznamu staveb, aby celou situaci oficiálně vysvětlilo. Budete se ale také snažit případné rozhodnutí nějak zvrátit? Máte na to nějaké možnosti?

Budu ze všech sil usilovat o to, aby dálnice D11 do Hradce Králové byla dostavěna co nejdříve. Za tu dobu, co jsem hejtmanem, se vystřídalo několik ministrů dopravy a s každým jsem o pokračování výstavby dálnice D11 intenzivně jednal a slyšel mnoho slibů. V loňském roce jsem doufal, že je již vše konečně na dobré cestě. Nyní mám opět obavy, aby nedošlo k dalšímu zdržení. Je to ostuda, že dálnice po všech těch letech ještě nekončí alespoň v našem krajském městě. Samotný kraj nemá žádné zákonem posvěcené možnosti, jak stát „přinutit“, aby dálnici dostavěl. Z pozice hejtmana i senátora ale budu vytrvale usilovat o to, aby byla tato důležitá komunikace zařazena v plánu výstavby na přední pozici.

Oproti minulému funkčnímu období, kdy jste začínal se čtyřmi a končil se třemi náměstky, máte nově jen dva. Z jakého důvodu dochází ke snižování počtu a vnímáte jako hejtman, že se počet snížil?

Nové volební období jsme začali s menším počtem náměstků a především s nižším počtem uvolněných členů výborů. Do konce roku vyhodnotíme situaci pod tímto novým modelem řízení. Počet náměstků jsme snížili kvůli úsporám, které to pro krajský rozpočet znamená. Je to samozřejmě jen jedno z dílčích opatření. Obecně se ale kraj snaží ušetřit co možná nejvíce peněz na svých provozních nákladech, které pak může investovat tam, kde je to potřeba. Kromě personálních opatření se nám daří šetřit i díky elektronickým aukcím či centrálním nákupům.

Jak vnímáte obvinění bývalého hejtmana kraje Pavla Bradíka z počátku letošního roku, který je obviněn z pletichaření při veřejné soutěži? A jakým způsobem se snažíte podobným situacím, ale i možné korupci, předcházet?

Kraj se pod mým vedením snaží postupovat naprosto transparentně a otevřeně. K obvinění mého předchůdce se nebudu vyjadřovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…