Lustrace podle novin asi přežijí. Odpůrci odejdou ze sněmovny, nechtějí dráždit lidovce

11.02.2014 7:22

Lidové noviny uvažují, jakou šanci na projití má dnes v Poslanecké sněmovně návrh KSČM na zrušení lustračního zákona. Komunistická iniciativa, která rozvířila vody hned na počátku nové sněmovny, prý nejspíš nemá šanci projít. Její případní stoupenci nechtějí riskovat koaliční roztržku, a tak prý většinou raději opustí jednací sál.

Lustrace podle novin asi přežijí. Odpůrci odejdou ze sněmovny, nechtějí dráždit lidovce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka kontroluje čas

Když KSČM návrh na zrušení lustračního zákona předložila, začalo se z poslaneckých klubů ČSSD a ANO, které disponují téměř polovinou poslanců, ozývat, že to nemusí být tak špatný nápad. Zákon vyžadující od každého uchazeče o veřejné funkce „lustrační osvědčení“, tedy doklad, že nebyl spolupracovníkem komunistické StB, byl pilířem polistopadového systému, nyní se však začíná mluvit o tom, že je přežitkem.

Do této atmosféry vstoupil v pátek předseda nejmenší koaliční strany KDU-ČSL Pavel Bělobrádek s prohlášením, že pokud komunistický návrh projde prvním čtením, lidovci odejdou z vlády. Hlasování bylo odloženo na dnešek, a během víkendu se nejspíš podařilo nalézt kompromis.

Koaliční poslanci, kteří mají se zachováním lustrací problém, opustí podle Lidových novin jednací sál a nebudou hlasovat. Pro zrušení zákona tak bude nejspíš hlasovat jen minimum poslanců a lidovci budou spokojeni.

Předseda klubu ČSSD Roman Sklenák uvedl, že poslanců, kteří by chtěli lustrace zrušit, je v klubu menšina. Strana však k této otázce neplánuje závazné hlasování, poslanci se tedy budou moci rozhodnout, jak se k normě postaví. U odpůrců lustrací se očekává odchod ze sálu.

Ve hnutí ANO je prý odpůrců lustrací možná více než deset. Přesto i poslanci Babišova hnutí budou nejspíš postupovat dohodnutým způsobem. „Můj odhad je, že ten návrh neprojde,“ vyjádřil se k šancím komunistické předlohy Jaroslav Faltýnek, šéf poslaneckého klubu.

Smířlivý postoj koaličních partnerů prý ukazuje, že lidovci za svým ultimátem stáli velmi pevně. Pavel Bělobrádek si před hlasováním neodpustil popíchnutí koaličních partnerů: „Teď je to na nich. My budeme čekat. A případně spoléhat na hlasy pravice,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…