MDŽ slaví hlavně poslankyně z KSČM. Ostatní političky svátek nemají rády

09.03.2014 7:31

Na Mezinárodní den žen se těší především členky KSČM. Političky z ODS a TOP 09 by na tento svátek raději zapomněly. Zjistil to server iDnes.cz.

MDŽ slaví hlavně poslankyně z KSČM. Ostatní političky svátek nemají rády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chryzantéma

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marsková (ČSSD) považuje MDŽ za významný historický svátek připomínající úsilí žen za rovné postavení ve společnosti.

V řadě oblastí není postavení žen s muži na stejné úrovni

„Je naprosto v pořádku každý rok připomínat, že ačkoli ve vyspělých zemích jsou tyto věci dnes samozřejmostí, na celém světě tomu tak dosud není. Kromě toho i dnes existuje řada oblastí, kde postavení žen není s muži na stejné úrovni,“ řekla a připomněla třeba zaměstnanost matek s dětmi, rozdíly v platech či nižší zastoupení žen na nejvyšších postech v politice nebo byznysu.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) raději dá přednost příjemné atmosféře s přáteli „a nemusí to být právě MDŽ“.

„Nejsem pro zdůrazňování rozdílů mezi ženami a muži a nikdy mě bujaré oslavy nelákaly. To ale neznamená, že mě nepotěší květina například ke Dni matek,“ dodala Válková.

Propaganda ohledně MDŽ byla tak silná, že ani karafiáty nejsou moje oblíbené květiny

Poslankyně a bývalá šéfka sněmovny Miroslava Němcová (ODS) svátek neslaví a doufá, že ho už nikdy slavit nebude. „Většinou jsem si na ten den brala dovolenou, abych nemusela stát v řadě na rudý karafiát a povinně se účastnit trapných oslav,“ přiznala v rozhovoru pro iDnes.cz.

Stejně přistupuje k svátku žen i její kolegyně Jana Černochová (ODS). „Jeho propaganda byla tak silná, že ani karafiáty nepatří do portfolia mých oblíbených květin. Myslím, že minulý režim, bohužel, dokázal dokonale v mužích i v ženách potlačit prvorepublikovou slušnost, noblesní chování a galantnost tak, že tento svátek to prostě nezachrání,“ myslí si.

MDŽ jako příležitost k diskuzi o postavení ženy v dnešní společnosti

Poslankyně za KSČM Kateřina Konečná MDŽ slaví ráda. „Nejmilejším dárkem jsou snad jako pro každou ženu květiny,“ prohlásila.

Marta Semelová z KSČM si rovněž připomíná Mezinárodní den žen na besedách, seminářích a dalších společenských akcích. „Tento den vnímám jako příležitost k poděkování, ale také k diskuzi o postavení ženy v dnešní společnosti, rovnoprávnosti, zaměstnanosti a odměňování za práci,“ uvedla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…