Manažer ČT přestal mít strach: Si ani neumíte představit, co se tady posledních 72 hodin děje. Ty porady, smlouvy, těch prachů pro paní **** a pana ****

30.05.2020 4:44

Pod podmínkou zachování anonymity měly ParlamentníListy.cz možnost hovořit se dvěma vysoce postavenými manažery z okolí ředitele ČT Petra Dvořáka. Jako se zdroji s nimi mluvíme několik let. Tentokrát nás zajímala situace po volbě do Rady ČT, kterou z velké části opanovali stabilní kritici veřejnoprávního média.

Manažer ČT přestal mít strach: Si ani neumíte představit, co se tady posledních 72 hodin děje. Ty porady, smlouvy, těch prachů pro paní **** a pana ****
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel České televize Petr Dvořák

Anketa

Dokáží Hana Lipovská a Xaver Veselý něco skutečně změnit v ČT?

92%
8%
hlasovalo: 16152 lidí
„Situace tady? No tak křičej, nadávaj, urážejí, to je jasné, že to tak je,“ sdělil jeden z našich zdrojů. Připomněl tak skutečnost, že Rada ČT má nové složení. Dostal se do ní moderátor Luboš Xaver Veselý a spolu s ním také ekonomka Hana Lipovská a publicista Pavel Matocha. Část opozice viní ČSSD a současně hovoří o možném ovlivňování této veřejnoprávní instituce. Jak, kým, kdy, to ovšem nikdo nesdělil.

Kritika vůči tajné volbě zní nejen z řad veřejnosti, ale rovněž z útrob ČT. Jedním z hlasitých odpůrců demokratické volby byl moderátor Jakub Železný.

„Nejbizarnější člověk z dějin našich médií si dal pseudonym XAVER. Nevzdělanec, adorující totalitu, šířící konspirace. V rádiu blábolící nesmysly, přehnané i dle jeho soukmenovců, pro normální lidi blázen. (Vl. jm. Miroslav Mráz, žil 1925-?, agent StB) Nějak se mi dnes vybavil,“ neudržel své emoce na uzdě poté, co se dozvěděl, že právě Xavera Veselého poslanci zvolili do Rady ČT.

„Tak samozřejmě, že Železný si lebedí, to samé ale i další. Oni se narychlo začali bát, že by skončili. Proč? No, to je jednoduché. Každý, kdo byl schopný a dělal v ČT, uznal, že servis a zázemí je absolutně nesrovnatelné. Co se peněz týká, počtu zaměstnanců, zaměstnaneckých výhod, to všechno je hrozně těžké jinde sehnat. A co je nejpodstatnější, pravidelně se na poradách řeší čísla, třeba to, že je nějaká sledovanost nízká. Obvyklá reakce vedení, které s tím není schopno cokoli dělat, je, že řeknou, že v ČT nejde o čísla, ale o kvalitu. Jinde by mizerně sledovaný pořad zrušili, u nás se naopak chválí,“ uvedl další náš veřejnoprávní zdroj.

Z jeho úst vyšla i řada konkrétních poznatků o posledním dění.

Anketa

Vládnou Piráti hlavnímu městu Praze kvalitně?

2%
96%
hlasovalo: 12985 lidí
„Dvořák sázel na to, že ta volba takto ostrá nebude, ale on v tom roli nehraje, ten ani neví, co se schvaluje a domlouvá za dveřmi. Třeba teďka se honem, honem začaly poslední dobou dít programové porady, programové rady, které schvalují program na několik let dopředu! Rozumíte? Od stolu se v roce 2020 objedná a podepíše to, co se bude dít v roce 2022-2023. Důvod? No, protože chtějí prachy. Tak třeba teď se sem zase nasunul Baldýnský, to jsem slyšel. Proboha, co ten tady dělá?“ podivil se tento náš vysoký zdroj.

To, že jsou na prvním místě peníze a vliv, ovšem pro PL konstatoval i nejmenovaný člen koalice.

Anketa

Souhlasíte s tím, že europoslanec Kolaja chce volbu radních ČT řešit na úrovni EU?

1%
99%
hlasovalo: 18035 lidí

„Tady přeci ani tak nešlo o poslední volbu. Šlo tady o volbu na jaře příštího roku, ne? Tam se taky bude volit. A taky se tam bude hlasovat o tom, co ten pan Dvořák udělal, pro koho to udělal, jak makal, jaké dohody dodržel nebo nedodržel. Tam se vyloží karty na stůl. Třeba pan Dvořák neuvidí odměnu deset nebo kolik platů, a to bude jasným signálem, že končí. Pokud by se tak stalo, určitě ne naším přičiněním. Myslím si, že dneškem začal konec jedné éry. Ta éra má dokonce jména: Fridrichová, Wollner, Lutonský, Mrzena, Moravec. Jsou to lidé, kteří třeba nebudou souhlasit s následujícím vedením a skončí, na to mají svaté právo,“ uzavřel.

Připomeňme, že Rada ČT je kontrolní orgán televize a jejího managementu. Má patnáct členů, které volí a odvolává Poslanecká sněmovna, a to tak, aby v ní byly zastoupeny významné regionální, politické, sociální a kulturní názorové proudy. Členové jsou voleni na funkční období šesti let, přičemž každé dva roky je volena jedna třetina členů. Ti mohou být zvoleni opětovně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…