Masakr v restauraci v bangladéšské metropoli. Islamisté tam podřezali více než dvacet civilistů

02.07.2016 15:11

Celkem 28 mrtvých si vyžádal útok na restauraci v bangladéšské metropoli Dháce, kterou v pátek večer přepadla skupina ozbrojenců, a dnešní osvobozovací operace bezpečnostních sil. Informoval o tom server České noviny.

Masakr v restauraci v bangladéšské metropoli. Islamisté tam podřezali více než dvacet civilistů
Foto: M.Kutilová
Popisek: Na hranicích s Islámským státem

Mezi oběťmi je 20 civilistů, pravděpodobně všichni jsou cizinci, především Italové a Japonci. Na tiskové konferenci to podle médií řekl generál Ašraf Čaudhrí. Státní příslušnost všech obětí zatím určena nebyla, nicméně žádní Češi podle českého ministerstva zahraničí mezi nimi nejsou.

  • Celý text je ZDE

Jednoho ozbrojence se podařilo zadržet živého

Většinu obětí útočníci podřezali, řekl generál. Tito lidé zemřeli už v pátek během přepadení restaurace. Potvrdil rovněž, že šest ozbrojenců dnes bezpečnostní síly zabily při osvobozování zbylých rukojmí, a dodal, že jednoho se jim podařilo zadržet živého.

K obětem na životech patří ještě dva policisté, kteří zahynuli už v pátek při prudké přestřelce, která se strhla s útočníky krátce po přepadení kavárny.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová dnes ČTK sdělila, že mezi oběťmi nebyli žádní Češi. „Událost dál sleduje náš honorární konzul v Dháce a také ambasáda v indickém Dillí,“ dodala.

Kdo je za útokem, není jasné

K útoku se v pátek v noci přihlásila organizace Islámský stát (IS), která posléze zveřejnila drastické fotografie, jež mají podle agentury Amak, blízké IS, pocházet z prostor restaurace. Je na nich vidět několik lidí ležících v krvi pod stolky s nedojedeným jídlem.

Zda je v pozadí útoku skutečně IS, není oficiálně potvrzeno a mnozí o tom pochybují. Bezpečnostní experti, které citovala CNN, uvedli, že jako pravděpodobnější pachatel se jeví spíše teroristická organizace Al-Káida, která je v této oblasti aktivnější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…