Máte zbrojní průkaz? Pak zbystřete nad slovy bývalého bojového velitele SOG z Afghánistánu. Toto se strhlo

18.10.2016 20:15

Češi jsou prostě nepoučitelní. Tváří v tvář hrozbě Evropské unie, která plánuje odzbrojit všechny držitele legálních zbraní, se dosud nerozborná jednota české střelecké veřejnosti začíná pomalu, ale jistě lámat. A stačilo přitom, aby se tlak EU na chvíli zmírnil. Vše odstartoval docela nevinný článek bezpečnostního experta a bývalého bojového velitele SOG z Afghánistánu Lumíra Němce, na který tvrdě zareagovalo sdružení na ochranu práv majitelů zbraní LEX.

Máte zbrojní průkaz? Pak zbystřete nad slovy bývalého bojového velitele SOG z Afghánistánu. Toto se strhlo
Foto: archiv
Popisek: Lumír Němec

Němec přitom ve svém článku na stránkách serveru Security magazín napsal jen tolik, že samotné držení zbraně a absolvování zkoušky na zbrojní průkaz neznamená automaticky, že takový střelec se opravdu dokáže ubránit, nebo že dokonce není více nebezpečný pro své okolí, než pro útočníka. Srovnal to se situací na silnicích, kde samotná karta řidičského oprávnění neznamená, že je její vlastník dobrým řidičem. Přirovnal přitom tristní stav v Čechách se situací v Izraeli, kde při obnovování zbrojní licence musí žadatel prokázat také praktické střelecké dovednosti na střelnici.

„Udělat zkoušky na zbrojní průkaz je jedna věc, ale umět se zbraní taky pracovat, je věc druhá,“ říká Němec. I proto navrhl diskuzi, zda by nebylo vhodné při zkoušce na zbrojní průkaz dát větší důraz na praktickou střelbu, protože si myslí, že současná zkouška je nedostatečná. „Například v Izraeli držitelé zbraní musí každé tři roky obnovovat zbrojní licenci a právě jedna ze součástí této zkoušky je praktická střelba na certifikované střelnici, kde musí prokázat, že se zbraní umí nejenom bezpečně manipulovat, ale musí absolvovat i střelecké zkoušky,“ uvádí jednu z možností, jak zvýšit úroveň schopností ovládat střelné zbraně v české populaci Němec.

Jeho článek však vyvolal bouřlivou reakci ve sdružení LEX, které ho považovalo za skryté lobbování k nařízení dalších doplňujících zkoušek, které by si zájemci o zbrojní průkaz museli udělat na kurzech, které by pořádala právě Němcova firma a další jí podobné. „Pan Němec není první ani poslední, kdo přichází s takovým nápadem. Bude-li se v tom i nadále angažovat, nevylučujeme, že přistoupíme k odvetným krokům. Jako první se nabízí černá listina,“ uvedla za LEX na sociálních sítích osoba podepsaná jako Miloš. Je přitom zajímavé, že ve vrcholných orgánech LEX, uvedených na jejich webových stránkách, žádná osoba takového jména neexistuje. 

I proto se redakce ParlamentníchListů.cz poté, co byla na kauzu upozorněna svými zdroji na sociálních sítích, obrátila na vedení sdružení LEX se žádostí o vysvětlení. Zejména o jakou sankční černou listinu se jedná a kdo je tím Milošem, který za LEX komunikuje. Přes opakované urgence se však vedení LEX odmítlo k celé věci vyjádřit (její vyjádření nakonec přikládáme ZDE).

Demokracie Made in LEX?

Nejedná se přitom o nějakou nezajímavou žabomyší válku. Slova zástupce LEX na Facebooku totiž vzápětí rozpoutala silnou slovní přestřelku, která hrozí dalším vyhrocením. „Vykazujete příznaky Babišových voličů: Hlavně aby někdo druhej náhodou nevydělal korunu... Nenapadlo vás, že třeba právě na svých kurzech může autor článku potkávat neumětely se zbrojákem, nebezpečné svému okolí i sobě?“ zkritizovala sdružení LEX Helena Babická.

Anketa

Kdyby do sněmovních voleb šli společně lidovci a Gazdíkovi Starostové a nezávislí, volili byste radši je, nebo Kalouskovu TOP 09?

94%
hlasovalo: 8500 lidí
Většině vadila právě ona zmínka o „černé listině“, kterou přirovnávaly k neokomunistickým praktikám. „Co si mám pod tím představit- něco jako veřejný pranýř, sankční seznam nebo právní kroky ve smyslu McCartyho honu na čarodějnice nebo normalizačních prověrek?“ tázal se jeden z účastníků diskuze na sociálních sítích. Situaci „pan Miloš“ rozhodně nevylepšil svým dodatečným tvrzením, že zatím nic takového LEX nevede, protože tím nepřímo potvrdil, že v budoucnu takovou věc možná zavede. „Zatím pečlivě monitorujeme, kdo vystupuje a jedná v zájmu střelců a držitelů zbraní v České republice a kdo se chová obráceně,“ sdělil Miloš na dotaz z Facebooku. Po další otázce na téma černá listina a její srovnání s praktikami Sudetoněmecké kanceláře v Praze, která také monitoruje česká média, kdo a jak o ní píše, Miloš už jen dodal: „Už jsme vám odpověděli obecně, bližší podrobnosti zásadně nesdělujeme.“

Zpět do totality, diví se Němec

Také Lumíra Němce, ač ostříleného bojovníka za demokracii ve válečném Afghánistánu, slova osoby Miloše, reprezentující sdružení LEX na sociálních sítích, zarazila. „Někdo mi dá za pravdu, jiný mě nazývá hamižným podnikatelem, ženoucím se za vidinou zisků. Až potud je to naprosto v pořádku. Každý má svůj vlastní názor, a díky Bohu žijeme v zemi, kde své názory můžeme svobodně a veřejně vyjadřovat- tedy aspoň zatím. Po přečtení této věty mě ale zamrazilo. Co je černá listina LEX, k čemu ji toto sdružení potřebuje a k čemu ji používá? Existují různé druhy černých listin. Od reálně neexistujících, tedy sloužících jen k levnému plácání na Facebooku, přes černé listiny rizikových společností až po černé listiny teroristických organizací se seznamy lidí určených k likvidaci. Do které kategorie asi patří „černá listina“ sdružení LEX? Co musíte udělat, abyste se na tuto černou listinu dostali? Zjevně stačí pouze vyjádřit názor, který nekoresponduje s názory vedení LEXu a jste tam. A tak se ptám, co to znamená být na černé listině LEX, zpochybnění důvěryhodnosti jména nebo fyzickou likvidaci? Já jen abych věděl, jestli si mám připravit tužku nabitou fakty a sarkasmem, nebo neprůstřelnou vestu,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Němec.

Celou situaci přirovnal k éře normalizace: „Tušil jsem, že rozpoutám diskusi. To byl ostatně také účel. Ale nikdy by mě nenapadlo, že pokud ve svých aktivitách, v tomto případě psaní článků a vyjadřování názorů, budu pokračovat, bude mi vyhrožováno černými listinami. Mám si to vyložit tak, že pokud nepřestanu psát a nepřestanu veřejně vyjadřovat své názory, tak uvidím? Sice je to na jednu stranu úsměvné, když má někdo zapotřebí takovým způsobem na sebe upozorňovat a vyzdvihovat vlastní důležitost, nicméně na podobné projevy, ať už přichází ze strany jednotlivce či státu, jsem poněkud háklivý. Připomíná mi to rok 1989, kdy jsem také vyjádřil svůj názor, a tehdejší vysoce postavená členka KSČ mi řekla: „Je ti doufám jasný, že pokud se to neotočí, jdeš k lopatě?“. Naštěstí se to otočilo, komunisti šli do prdele a já k lopatě nemusel. Zajímalo by mě, kam mě chce poslat pan Miloš dnes?“ směje se na adresu anonymního zástupce LEX válečník z Afghánistánu Lumír Němec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …