Milé děti, co neumíte německy. A jejich rodiče... Přitvrdíme. Nová vláda Rakouska se s přistěhovalci mazlit nebude

29.11.2017 10:00

Nejenom v Německu či České republice, ale také v Rakousku probíhají koaliční jednání. Tam konkrétně mezi lidovci a Svobodnými. Včera na tiskové konferenci šéfové obou stran odhalili své plány v oblasti vzdělávání, které se týkají zejména dětí migrantů.

Milé děti, co neumíte německy. A jejich rodiče... Přitvrdíme. Nová vláda Rakouska se s přistěhovalci mazlit nebude
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Sebastian Kurz

Předseda lidovců ÖVP Sebastian Kurze a šéf Svobodných (FPÖ) na včerejší tiskové konferenci představili své názory v oblasti vzdělávání, které aktuálně probírají v rámci koaličních vyjednávání. Pokud se obě strany dohodnout na složení vlády, čekají rakouský vzdělávací systém razantní systém. Jednoznačnou zelenou dostalo například „diferencované školství“, které klade důraz na individualitu každého žáka.

Zástupci obou stran se rovněž shodli na tom, že by se měli rodiče více zapojit do celého vzdělávacího systému, protože „úspěch každého žáka závisí v neposlední řadě na tom, jak rodiče  spolupracují se školou“. Bedlivě naslouchat měli včera zejména rodiče dětí s přistěhovaleckými kořeny. Nová vláda hodlá prosadit větší provázanost sociálních dávek s dodržováním školních povinností, ve kterých zejména muslimské děti značně zaostávají.

Celý text v němčině najdete ZDE.

Reformy vzdělávacího systému mají ryze konzervativní charakter a v tomto ohledu nemají zejména ve srovnání se socialistickými vládami ve Francii, Německu, Nizozemsku, Švédsku a dalších západoevropských zemích srovnání. Měly by vzniknout třídy, do kterých budou chodit jen děti, které mají problémy s němčinou. Jak poznamenává deník Krone Zeitung, specializované třídy by se měly navzdory trendům na Západě dále rozšiřovat.

Obě strany počítají také se zavedením druhého povinného roku předškolní docházky pro všechny, „kteří to potřebují“. Přeloženo z politicky korektního jazyka, tento návrh je určen zejména pro děti migrantů. „Vycházíme z toho, že aktuálně asi třetina dětí neumí německy,“ uvedl Kurz před novináři s tím, že součástí systému by se měla stát také výuka o hodnotách, které Rakousko vyznává. A to zejména v mateřských školkách, kde tvoří děti muslimů stále větší podíl.

Odzvonit by rovněž mělo „alternativnímu hodnocení“ žáků, které v podstatě vytěsnilo klasické známkování. „Minimálně na prvním stupni základních škol se musí používat známkování od jedničky do pětky, jak jsme vždy byli zvyklí. Známky jsou důležité pro srovnávaní,“ konstatoval Kurz. Podle očekávání se ihned staly návrhy nových opatření terčem kritiky ze strany socialistů, kteří je označili za „populistické“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…