Mrtvá rodina na Ukrajině: Výbušná kauza. Ukazuje se prstem navzájem

31.10.2023 9:43

Rusové mají na triku další hrůzný zločin. Na konci měsíce října ruští vojáci postříleli devítičlennou ukrajinskou rodinu, která jim odmítla vydat svůj dům. Mezi zastřelenými jsou i dvě děti narozené v letech 2014 a 2018. V této situaci ministr obrany USA Lloyd Austin a ministr zahraničí USA Antony Blinken vystoupí během úterka před americkými senátory a budou se je snažit přesvědčit, že je nezbytné finančně podpořit Izrael i Ukrajinu. Šojgu také obvinil NATO, že se snaží rozšířit svou stopu v Asii a Tichomoří pod záminkou hledání dialogu.

Mrtvá rodina na Ukrajině: Výbušná kauza. Ukazuje se prstem navzájem
Foto: Repro Youtube
Popisek: Raketový systém Buk M2

Válka na Ukrajině trvá už 615 dní a zdá se, že po takřka roce a tři čtvrtě trvání války Rusové dál šíří po Ukrajině děs a hrůzu. Britská veřejnoprávní BBC s odvoláním na informace z ukrajinské strany napsala, že Rusové v závěru měsíce října povraždili devítičlennou ukrajinskou rodinu, včetně dvou dětí, jen proto, že jim Ukrajinci odmítli odevzdat svůj dům. Děti se narodily v letech 2014 a 2018. Usmrceny byly ve městě Volnovacha v Doněcké oblasti, kterou Rusové dobyli krátce po startu své invaze na Ukrajinu a téměř celé město, kde před ruskou agresí žilo asi 20 tisíc lidí, zničili.

Ruští vyšetřovatelé tvrdí, že byli zadrženi dva podezřelí muži s tím, že jde o ruské vojáky z Dálného východu.

Ukrajina a Rusko zahájily oddělené vyšetřování útoku.

Na sociálních sítích se objevily fotografie zobrazující krví potřísněná a kulkami prošpikovaná těla ležící v postelích, některá z nich stále sevřená v objetí.

Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinets v pondělí uvedl, že do vražd ve městě Volnovacha byly zapleteny „zkrvavené ruce Rusů“.

„Podle předběžných informací okupanti zabili celou rodinu Kapkanetových, kteří slavili narozeniny a kteří odmítli předat vlastní dům okupantům z Čečenska,“ uvedl na sociální síti Telegram.

Ruští prováleční blogeři podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) obviňují Ukrajince, že se snaží zvyšovat napětí uvnitř Ruské federace ukazováním prstem na Čečence, když přitom Čečenci v oblasti kolem města Volnovacha vůbec nepůsobí. Alespoň podle ruských proválečných blogerů ne.

„Fixace na ukrajinské obvinění spíše než na zvěrstvo samotné, potřeba pohnat pachatele k odpovědnosti nebo neprofesionalita a nekázeň vojáků páchajících takové zločiny, naznačuje, že tito ruští komentátoři jsou velmi znepokojeni mezietnickým napětím v Rusku a napětím v ruských ozbrojených silách,“ uvedl ISW.

V této situaci ministr obrany USA Lloyd Austin a ministr zahraničí USA Antony Blinken vystoupí během úterka před americkými senátory a budou se je snažit přesvědčit, že je nezbytné finančně podpořit Izrael v jeho válce s palestinskými teroristy z hnutí Hamás, ale současně nesmí Američané zapomenout ani na to, co se děje na Ukrajině a dál pomáhat zemi týrané ruskou agresí. Prezident Joe Biden žádá o finanční pomoc pro obě země ve výši 105 miliard dolarů. Informuje o tom server britského listu The Guardian.

Ukrajina mezitím pokračuje v postupu u Bachmutu, kde i Rusové přecházejí do útoků. A vedle toho dál tlačí na ruské síly i u Robotyne.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v pondělí obvinil Spojené státy, že přiživují geopolitické napětí, aby udržely svou „globální dominanci jakýmikoli prostředky“, a varoval před rizikem konfrontace mezi zeměmi s jadernými zbraněmi. Ve svém projevu na obranném fóru v Pekingu Šojgu také obvinil NATO, že se snaží rozšířit svou stopu v Asii a Tichomoří pod záminkou hledání dialogu a spolupráce s regionálními zeměmi. „Washington po léta záměrně podkopává a ničí základy mezinárodní bezpečnosti a strategické stability včetně systému dohod o kontrole zbrojení,“ řekl.

Dodal, že USA a jejich západní spojenci ohrožují Rusko expanzí NATO „na východ“. Šojgu také zopakoval postoj Moskvy, že Rusko je otevřené jednání o válce na Ukrajině za podmínek, které označil za správné. „Západní linie neustálé eskalace konfliktu s Ruskem s sebou nese hrozbu přímého vojenského střetu mezi jadernými mocnostmi, který je plný katastrofálních následků,“ poznamenal.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Když se válčí, dějí se hrůzné činy, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJamščik , 31.10.2023 11:06:34
Za všechno je odpovědný ten, kdo válku vyvolal. Je to americký korporátní fašismus, který obkličuje Ruskou federaci pavičinou základen North Atlantic Terrorist Organization a který podporou pohrobků ukrajinských SS a banderovských zločinců znacifikoval Ukrajinu. Tanto fašismus se neštítí použít ukrajinské nacisty k oslabení Ruska. Je marné a je to zločinné. USA a anglosaský svět kolonizátorů, lupičů a vrahů končí. Pokus USA o navrácení role světového četníka je marný a zločinný. USA hrají vabank a zatahují svět na pokraj jaderné apokalypsy. Bohužel, polistopadovou chátrou byla i moje vlast zavlečena servilními lokaji USA mezi válkychtivou chátru. MÍR, NE VÁLKA. Jenže mír je nejhorší noční můra amerických válečných štváčů a zločinců. Na válkách odehrávajících se pokaždé mimo území USA, na utrpení mas, vraždění a ničení USA po celou svoji historii bohatly a bohatnou.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…