Nečas naštval Putina a Rusové rozjeli hru. Časopis přináší šokující teorie o kauze Nagyová a pádu vlády

10.03.2014 8:24

Osud Petra Nečase (ODS) a jeho vlády se měl zpečetit poté, co expremiér začal uvažovat o dostavbě Temelína z ruské strany. Měla se rozehrát hra dezinformovaných amerických tajných služeb, které pokládaly za nutné urychlit změnu mocenských sil v Česku. S těmito informacemi přichází časopis Týden, podle kterého bylo cílem tajných služeb zvrátit hru o dostavbu jaderné elektrárny.

Nečas naštval Putina a Rusové rozjeli hru. Časopis přináší šokující teorie o kauze Nagyová a pádu vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-premiér Petr Nečas

Anketa

Který pravicový politik je nejlepší?

56%
15%
4%
14%
hlasovalo: 9219 lidí

V takzvané kauze Nagyová podle týdeníku byli někteří zástupci moci výkonné i soudní ovlivnění zvýšenou aktivitou amerických zpravodajců v Česku. To údajně loni od května do června. Pro Týden o tom promluvili i významní pracovníci českých zpravodajských služeb a policie.

Podle těchto zdrojů měla americká diplomacie získat mylný dojem, že o tendru na dostavbu temelínské jaderné elektrárny už je rozhodnuto. Z ruské a americké nabídky si měl Nečasův kabinet vybrat ruskou variantu. Američané tak prý pokládali za nutné urychlit změnu mocenských sil v Česku. Probíhající situace Západu podle Týdne dost pomohla, panovala zde totiž silná protikorupční nálada, obliba Nečase byla minimální.

Rozezlený Putin

Zpravodajská hra, kterou podle zdrojů Týdne mohli expremiérovi podkopnout židli, měla vrcholit mezi 26. až 29. květnem loňského roku. Tedy v období, kdy byl Nečas na oficiální návštěvě v Rusku. „Putin pak Nečase při spontánní konverzaci požádal o samostatné jednání výhradně k otázce dostavby Temelína, ale to premiér odmítl. Putin tím byl rozezlen, což nám potvrdil člověk z FSB (bezpečnostní služba Ruské federace, pozn. redakce),“ uvedl zdroj Týdne.

Z pohledu tajných služeb právě nyní následovala logická reakce Ruska. „Vypustili směrem k americké straně dezinformaci, že v temelínském tendru uspějí oni, nikoli americký Westinghouse, že už je rozhodnuto. Nahrál jim i fakt, že Rusko velmi překvapivě zvítězilo v Maďarsku, kde postaví dva nové bloky jaderné elektrárny v Paksi ruská firma Rosatom,“ dodal zdroj.

Podle týdeníku Američané na tuto informaci skočili a v Česku zvýšili zpravodajskou činnost. Tím měli uspíšit pád vlády. „Byli přesvědčeni, že nový kabinet Miroslavy Němcové, který nakonec prezident Zeman odmítl jmenovat – s čímž rozhodně nepočítali, bude na jejich straně,“ podotkl zdroj Týdne s tím, že ve výroční zprávě Bezpečnostní informační služby za rok 2013 se má objevit informace o zvýšené aktivitě amerických zpravodajců na našem území.

Konspirační teorie?

Časopis má za to, že pokud je to vše jen konstrukt, mohl by to být pokus některých lidí z českých tajných služeb odstavit na vedlejší kolej šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu a určité státní zástupce. A snaha očistit za každou cenu Petra Nečase.

Podle mluvčího BIS Jana Šuberta může výroční zprávy v utajeném režimu prezident konzultovat i se svými spolupracovníky, mají-li příslušné bezpečnostní prověrky. Podle časopisu například bývalý Klausův vicekancléř a nynější šéfredaktor kontrarevolučního magazínu Protiproud Petr Hájek již loni otevřeně naznačil, že „o svém osudu premiér nevědomky rozhodl, když začal ‚objektivně‘ zvažovat temelínskou nabídku ruské strany“.

Média pak citovala Hájka s dovětkem, že jde o konspirační teorii. To jde podle Týdne vzhledem k Hájkově pověsti pochopit, ale je fakt, že byl jedním z nejbližších spolupracovníků hlavy státu. Mohl tedy dlouhá léta disponovat citlivými informacemi, zdůrazňuje časopis. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…