Nechat si vymývat mozek je tak snadné. Bohužel, píše poslanec Koskuba čtenáři

05.04.2015 7:41

Zákonodárce Jiří Koskuba (ČSSD) odpovídá na dotazy čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Vyjadřoval se jak k oslavám 70. výročí konce druhé světové války, tak k problematice euro – tentokrát z trochu netradičního pohledu.

Nechat si vymývat mozek je tak snadné. Bohužel, píše poslanec Koskuba čtenáři
Foto: Hans Štembera
Popisek: MUDr. Jiří Koskuba, primář Interního oddělení Nemocnice Na Bulovce

Čtenář Kryštof se poslance Koskuby ptal, zda se v Česku chystají akce k uctění památky sovětských osvoboditelů většiny naší vlasti. Na Slovensku památku obětí z osvobozování Slovenska uctil památku sám ministr zahraničí Ruské federace Sergej Lavrov. A jak to bude v Česku?

„Vážený pane Kryštofe, na to vám zrovna já podrobně odpovědět neumím. Jsem členem toliko Výboru pro zdravotnictví. Věřím však, že kulaté výročí bude vzpomenuto důstojně a spravedlivě. Ti, co bojovali a dokonce padli, si to rozhodně zaslouží. I když zapomínat či nechat si vymývat mozek je tak snadné. Bohužel,“ posteskl si v odpovědi Koskuba.

Pan David Fetrle položil otázku z trochu jiného soudku. Odkázal na text samotného Jiřího Koskuby, který se obracel s dotazem na českou eurokomisařku Věru Jourovou, zda  by nebylo možné udělat jistou změnu v dopravě a ve společné evropské měně euro.

„Dále pokračující zpoplatňování dálnic i pro osobní automobily v zemích EU, které z mého pohledu je vlastně zpoplatněním práva na svobodu pohybu, je většinou nastaveno na deset dnů, měsíc a rok. Soudím, že mj. s ohledem na dovolené je to značně nesmyslné. Mnoho cest do zahraničí si lidé přece plánují na dva týdny. Z tohoto pohledu se mi pro všechny země EU jako optimálnější jeví varianta známky patnáctidenní. To by pochopitelně mělo platit i pro naši ČR. Ostatně všichni se oháníme i podporou turistického ruchu,“ upozorňuje Jourovou Koskuba.

V zásadě technickou poznámku připojil i ke společné evropské měně euro, kterou při cestách na dovolenou používají i Češi, ačkoli se u nás zatím eurem neplatí. Proč eurobankovky začínají až na pěti eurech, ptá se Jourové. Považuje to za velmi nepraktické a doporučuje změnu v tomto směru, která by byla „uživatelsky příjemnější“ a nenutila by lidi nosit váčky plné mincí na jedné straně a pětiseteurovou bankovku na straně druhé, kterou hned tak někde nezaplatíte.

Čtenář považuje poslancovy postřehy za velmi důležité a prosí o zveřejnění odpovědi, pakliže eurokomisařka Jourová odpoví. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…