„Je to boj,“ připustila Freiherrová. Snídani musí připravit za 16 korun, oběd za 28, svačinu za pět a večeři za 20 korun, a to podávají studené večeře jen o víkendu. Situace se podle ní poslední dobou dost zhoršila – tlak na cenu znamená i nákup nejlevnějších surovin, které se občas rozvaří, nebo naopak úplně nedovaří.
Jenže právě takto přísné úspory mají za následek, že jídlo bývá mnohdy chutnější. Na rozdíl od restaurací totiž nemocnice nemají na různá chuťová šidítka a musejí si vystačit se skutečnými základními ingrediencemi.
Oběd za pár korun
„Denně vydáme deset tisíc jídel. Snažíme se do jídelníčku dostat sezonní potraviny, takže v jídle děláme změny,“ vysvětlil šéf stravování Fakultní nemocnice Motol Roman Moťovský. I zde mají denní rozpočet 69 korun, ještě nedávno ale vařili za 59 korun. Kvůli šetření si vše vaří i připravují sami. I zde tak má nedostatek peněz aspoň jeden pozitivní efekt: kuchaři nekupují žádné polotovary a veškeré jídlo je původní, a tudíž čerstvé.
Na Bulovce funguje stravování jinak než na Homolce nebo v Motole. Nemocnice nemá vlastní kuchyň, stravu externě zajišťuje z nedaleké budovy firma Aramark, dodavatel firemního stravování. I tady ale přiznávají, že vařit s tímto rozpočtem je každodenní boj. Ta odsud mimochodem úplně stejným jídlem zásobuje i Železniční nemocnici Praha nebo Psychiatrickou léčebnu Bohnice. Celodenní stravu musí pacientům uvařit za 62 korun.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: nem