Nejsou to fámy, píše to i Der Spiegel: Totální změna kolem uprchlíků v Německu. Merkelová to má nahnuté. Takhle to už nejde

03.11.2015 10:22

Německá vláda ztratila podle německého týdeníku Der Spiegel kontrolu nad situací a kancléřka Angela Merkelová zase přišla o svůj smysl pro politickou realitu. Německo se kvůli její přistěhovalecké politice nachází ve stavu nouze a je prý velmi nejisté, jestli se politička bude moci ucházet v roce 2017 o své znovuzvolení.

Nejsou to fámy, píše to i Der Spiegel: Totální změna kolem uprchlíků v Německu. Merkelová to má nahnuté. Takhle to už nejde

Anketa

Jste ochotni u sebe ubytovat uprchlíka?

2%
98%
hlasovalo: 22207 lidí

„Merkelová se stále může spolehnout na velký počet příznivců ze své vlastní politické strany. Tisíce uprchlíků přicházejících denně do Německa jsou však signálem, že jejich podpora nemusí trvat donekonečna,“ píše prestižní německý magazín a poukazuje na tvrzení britských Financial Times, podle kterých se blíží konec éry Merkelové. Rozhodnutí Merkelové otevřít německé hranice bylo z hlediska morálky správné, ale na politickém poli ji dostalo do defenzivy. „Mnozí evropští politici nyní neskrývají svoji škodolibost, když přijde řeč na německou kancléřku. Kdysi mocná politička nyní musí prosit o pomoc při řešení uprchlické krize ostatní,“ píše Spiegel a dodává, že její vliv na dění v EU pomalu slábne a stejné je to s podporou doma v Německu.

„Akcie Merkelové doma stoupají pouze u voličů Zelených a socialistů. Její vlastní voličské jádro se obává, že masivní příliv muslimských uprchlíků by mohl vyústit ve vznik paralelní společnosti muslimů v zemi. Mnozí poukazují na to, že Merkelová nahrává populistickým stranám. Například Alternativě pro Německo (AFP), která při posledních parlamentních volbách získala 4,7 %, ale nyní se pohybuje na osmi procentech,“ konstatuje Spiegel. Že je situace alarmující, dokazuje také prohlášení člena koordinačního výboru na ministerstvu vnitra. Ten nedávno zmínil, že je třeba se připravit na příchod 10 000 až 12 000 uprchlíků denně. Jeden z humanitárních pracovníků potom hovořil o humanitární katastrofě. „Začínáme naše příhraniční oblasti měnit na obrovské uprchlické tábory. Takhle to nemůže pokračovat donekonečna,“ cituje Spiegel Christiana Fliseka z SPD.

Na konci minulého měsíce také obdržela kancléřka dopis podepsaný 215 starosty ze Severního Porýní–Vestfálska, ve kterém ji upozorňují, že nejsou schopni dále čelit migrační vlně. „Zmiňovali, že veškeré ubytovací kapacity byly vyčerpány a kvůli starostem s uprchlíky nejsou schopni plnit běžnou agendu. Ve stejnou dobu potom přišel podobně laděný dopis od pěti zdejších komunálních politiků,“ píše Spiegel a konstatuje, že Merkelová nevěří v uzavření hranic, jak to učinily jiné evropské státy. „Kancléřka ani nehodlá konkrétně uvádět horní hranici počtu příchozích uprchlíků, které je Německo schopné přijmout. Pro Merkelovou by bylo ovšem politicky nebezpečné stanovit nějaký limit, který poté stejně nelze dodržovat. Tak se na to také sama dívá,“ zmiňuje německý magazín.

Kromě sporů s bavorským premiérem Seehoferem, který dal údajně Merkelové ultimátum, čelí Merkelová nespokojenosti svých vlastních spolustraníků. Nesouhlasné reakce dominovaly například na setkání ve městě Bopfingen, jež leží ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko. Zdejší obyvatelé vždy preferovali CDU, ale atmosféra rozhodně nebyla nijak pozitivní. „V této chvíli už není možné dostat věci zpátky pod kontrolu,“ prohlásil šéf zdejší buňky CDU Thomas Trautwein, který také stojí v čele místní městské rady. Ještě o mnoho kritičtější však byli obyvatelé města, kteří se na setkání dostavili v hojném počtu. „Naše kancléřka provádí politiku, kterou bych očekával spíše od levice. Nejprve Merkelová nařídila uzavření jaderných elektráren, ustoupila Řecku a teď vyhrožuje rozdělením Evropy,“ kritizoval jeden z nich.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

„Tady na nejnižší úrovni prostě nejsme schopni řešit problémy, jež vznikají v nejvyšších patrech politiky,“ zaznělo z publika. Další z přítomných obyvatel města zase nabádali na dálku Merkelovou, aby se rozpomněla, co slibovala v přísaze. Když přišla řeč na její tolik kritizované selfie s uprchlíky, i poslanec Mack se od Merkelové lehce distancoval. Zatímco on však hovořil pouze o jisté „nešikovnosti“, v publiku zaznělo napřímo slovo „hloupost“. Svůj nesouhlas vyjadřovali také účastníci demonstrace pořádané stranou Alternativa pro Německo, z nichž někteří drželi transparent s nápisem „Merkelová není moje kancléřka“. Ministr financí Wolfgang Schäuble na setkání výkonného výboru CDU zase upozorňoval na dramatické zhoršení nálad, a to zejména v jižním Německu. V obci Schkeuditz u Lipska byl spatřen zdejší člen CDU s transparentem požadujícím odchod Merkelové. Neklid mezi voličskou základnou i lokálními politiky CDU je patrný po celé zemi.

Příští rok na jaře se budou konat komunální volby ve třech spolkových zemích, v Sasku-Anhaltsku, Porýní-Falcku a Bádensku-Württembersku. Za klíčové pro CDU považuje německý magazín volby ve druhém zmíněném kraji, kde od roku 2011 vládnou Zelení. „Křesťanští demokraté se z této porážky doposud nevzpamatovali. Šéf zdejší CDU a poslanec federálního parlamentu Thomas Bareiss se staví ostře proti přistěhovalecké politice Merkelové, což demonstroval výběrem řečníka, který hovořil na nedávném setkání strany. Byl jím maďarský ministr školství a blízký důvěrník premiéra Orbána Zoltán Balong. „Merkelová udělala celou řadu chyb. Podle svých kritiků zareagovala na migrační krizi příliš pozdě. Její rozhodnutí otevřít hranice bylo správné. Nepodařilo se jí však zdůraznit, že jde pouze o dočasnou výjimku. To vytvořilo dojem, že Německo přijme všechny uprchlíky,“ kritizuje Spiegel.

„Další chybou Merkelové bylo pozastavení dohody z Dublinu, čímž nahrála maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi. Evropský problém se tak rázem stal problémem německým, jak uvedl berlínský deník Tagesspiegel. Orbán následně obvinil Merkelovou z morálního imperialismu. Ukázalo se, že donedávna vitální královna Evropy nemá dostatek síly a vlivu, aby přinutila evropské sousedy Německa k následování jí vytyčené cesty. Místo toho Merkelová sama sebe dostala do kouta. Její manévrovací prostor se zmenšil s ohledem na to, že ji opustili oba velcí sousedé Německa a ztratila podporu části svých kolegů ve straně. Očekávat nemůže ani pomoc od koaličního partnera SPD. Tato strana naopak pozoruje postupné oslabování vlivu Merkelové s neskrývaným uspokojením. Vzhledem k jarním volbám ve třech spolkových zemích má německá kancléřka přesně čtyři měsíce na to, aby dostala situaci pod kontrolu,“ konstatuje Spiegel.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…