Němečkovi poradci: autor sporné analýzy a bývalý ministr Holcát

30.03.2014 18:40

Jedním ze dvou poradců, které si na Ministerstvo zdravotnictví přivedl Svatopluk Němeček, je Norbert Schellong. Jde o hlavního autora analýzy, podle níž mělo dojít ke kontroverznímu spojení nemocnic v Moravskoslezském kraji. Na informaci upozornil deník Insider.

Němečkovi poradci: autor sporné analýzy a bývalý ministr Holcát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Jedním z nových poradců je bývalý ministr zdravotnictví Martin Holcát, druhým je pak Norbert Schellong, bývalý šéf slovenského holdingu zdravotnických zařízení. Na ministerstvu pracuje od konce února a podle jeho tvrzení mu práci nabídl přímo nový ministr Svatopluk Němeček (ČSSD).

„Úkolem oddělení, ve kterém pracuji, je připravovat pro Ministerstvo zdravotnictví a pana ministra osobně analýzy, plány strategie a zpracovávat určená témata za účelem zkvalitňování zdravotní péče pro pacienty,“ přiblížil svoji práci poradce.

Podle svých slov působí ve zdravotnictví přibližně 14 let, přičemž velkou část z toho strávil na Slovensku. Vedl zde například síť nemocnic, kterou posléze koupila finanční skupina Penta. V Česku bylo nejvýraznější jeho působení ve společnosti RGM Medical. Ta před třemi lety vytvořila pro Moravskoslezský kraj analýzu, podle níž se sedm nemocnic na severu Moravy mělo sloučit do akciové společnosti, případně se měla zrušit některá lůžka. Cena analýzy byla 1,8 milionu korun.

Kraj nakonec od návrhu dokumentu ustoupil, vyvolal totiž mimo jiné roztržku v rámci ČSSD mezi předsedou Bohuslavem Sobotkou a tehdejším moravskoslezským hejtmanem Jaroslavem Palasem.

Kromě Schellonga byli autory analýzy i jiní zdravotní odborníci, kteří pracovali i pro nemocnice, jež vlastnila skupina Penta. Schellong však nyní tvrdí, že poté, co skončil na pozici ředitele, už s ní není v kontaktu a nemá na něj ani žádný vliv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…