Neradi vás děsíme, ale zde je počet uprchlíků, kteří se prý šikují na cestu k nám. Je to vysoké číslo

08.06.2015 8:31

Deník The Guardian přináší nepříznivé zprávy týkající se uprchlíků. Podle kapitána britského námořnictva Nicka Cooka-Priesta, jehož loď nedávno zachránila 4 000 uprchlíků, se jich nyní shromáždilo v Libyi dalšího půl milionu a chystají se hromadně připlout k evropským břehům.

Neradi vás děsíme, ale zde je počet uprchlíků, kteří se prý šikují na cestu k nám. Je to vysoké číslo
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Anketa

Který středoevropský politik je váš nejoblíbenější?

hlasovalo: 21885 lidí

Britský deník konstatuje, že stovky tisíc uprchlíků neodrazuje ani skutečnost, že právě na této trase mnoho jejich předchůdců v posledních měsících zahynulo. „Vše nasvědčuje tomu, že na libyjských hranicích čeká 450 000 až 500 000 uprchlíků, kteří plánují vyplout směrem k evropskému kontinentu,“ cituje deník kapitána Nicka Cooka-Priesta. Britské námořnictvo se dlouhodobě podílí ve spolupráci s italským námořnictvem na záchraně uprchlíků ve Středozemním moři, kteří téměř denně riskují své životy, aby se dostali do Evropy.

Podle Guardianu jsou uprchlické lodě záměrně potápěny ve chvíli, kdy se na obzoru objeví jeden z jedenácti záchranných člunů plující pod vlajkami členských států Evropské unie. Děje se tak přesto, že mnoho z cestujících neumí plavat. „Situace je skutečně děsivá. Je to opravdu špinavý byznys. Kdyby tak člověk mohl do svých rukou dostat ty, kteří to organizují! Oni nemají vůbec žádnou úctu k životu,“ stěžuje si vyšší námořní důstojník, působící v rámci záchranných operací, Martin Connell. Na místo vrtulníkem dorazil také britský ministr obrany Michael Fallon, který vyzval evropské státy, aby Itálii a Velké Británii pomohly.

Anketa

Jste pro kvóty EU na přidělování uprchlíků?

2%
98%
hlasovalo: 54683 lidí

celý text v angličtině je ZDE

„Všichni máme zájem, aby se celá záležitost vyřešila. Hlavními problémy jsou chudoba a konflikty probíhající v západní i východní Africe. V první řadě je třeba vypořádat se s gangy převaděčů a odříznout je od peněz. V tomto ohledu můžeme dělat skutečně mnohem více,“ konstatoval Fallon. Britský deník připomíná, že v letošním roce se doposud na 400 km dlouhou trasu z Libye do Evropy vypravilo 76 000 uprchlíků a plných 40 000 z nich zůstává v Itálii. Mezitím se podle britského deníku očekává, že se britský premiér David Cameron na probíhajícím summitu G7 střetne s německou kancléřkou Angelou Merkelovou nad kvótami pro uprchlíky.

Britská vláda v čele s Cameronem trvá na tom, že navrhované kvóty pouze nahrají do karet pašeráckým gangům. Vláda tvrdí, že kvóty řeší jen příznaky, ale nezabývají se příčinami vzniku této humanitární katastrofy. „Pokud budou organizátoři převaděčských gangů vidět, že jsou uprchlíci v Evropě přerozdělováni, tím větší motivací pro ně bude posílat sem další,“ cituje deník vyjádření nejmenovaného vyššího úředníka vlády. Merkelová již před začátkem summitu konaného v Bavorsku avizovala, že jeho hlavním úkolem bude najít řešení současné migrační krize. Již dříve se nechala slyšet, že by měla Evropská unie schválit nový systém, na základě kterého by měli být uprchlíci přerozdělováni do jednotlivých členských zemí podle počtu obyvatel a ekonomické síly dané země.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…