Norské fondy. Budete koukat, co všechno se z nich v této zemi platí

22.02.2019 8:33

Od roku 2004 přiteklo do Česka z tzv. norských fondů na 6 miliard korun. Peníze získalo asi tisíc projektů. Teď byla podepsána smlouva, podle které z Islandu, Norska a Lichtenštejnska přiteče dalších pět miliard. Proč nám je země, které stojí mimo EU, chtějí posílat? Server Aktuálně.cz nabídl odpověď.

Norské fondy. Budete koukat, co všechno se z nich v této zemi platí
Foto: wikipedia
Popisek: Norská vlajka

Norsko, Island a Lichtenštejnsko jsou tři země, které sice nejsou členy EU, ale využívají jejich výhod - volného pohybu osob, zboží, kapitálu a služeb. Ale není to zadarmo. Tyto země přispívají do rozpočtu EU nemalým množstvím peněz. Od roku 2004, kdy je součástí EU i Česká republika, tečou peníze i k nám. Jde o miliardy korun na podporu více než tisíce projektů.

Z peněz norských fondů byla opravena např. jezuitská kolej v Telči. Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm mohlo díky penězům z Norska přesunout stavby lidové architektury, další peníze napomohly ochraně životního prostředí v Česku a napomohly zlepšení některých vzdělávacích programů pro mládež.

„Pátým nejdražším projektem v letech 2004 až 2014 byla podpora zavedení videokonferencí v resortu justice. Projekt spadal pod program Budování kapacit a spolupráce v justici a zajišťovalo ho Ministerstvo spravedlnosti. Projekt se podle informací Ministerstva financí Česku vyplatí. Díky němu totiž klesly náklady na převoz a zabezpečení osob, které si odpykávají svůj trest ve vězení, případně náklady na takzvané svědečné a znalečné,“ napsal server. Na tento projekt směřovalo 1,8 milionu euro.

Vyjmenovat všechny projekty, které byly podpořeny, by zabralo opravdu hodně času. Z norských peněz se platila např. rekonstrukce Strahovské knihovny. Peníze napomohly i obnově městské památkové rezervace v Jičíně, vybudování Národní kontrolní autority (NKA) a zajištění jednotné platformy pro vytěžování dat z informačních systémů Policie České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Past na stránce 170. Filip Turek ví, na co si od Bruselu dát pozor

18:50 Past na stránce 170. Filip Turek ví, na co si od Bruselu dát pozor

Záměrná destrukce evropského průmyslu. V čím zájmu? Kdo skupuje emisní povolenky? Čína! Rakousko bud…