Noviny spekulují nad Velkou cenou Brna. Má smysl zachraňovat prodělečný podnik?

17.01.2015 11:41

Kdo nakonec vyhraje přetahovanou o podnik, který sice účetně prodělává, ale z nějakého důvodu ho všichni chtějí pořádat? Nejspíš to nebude tak prodělečný podnik, jak to vypadá, píše MF Dnes o Velké ceně silničních motocyklů v Brně.

Noviny spekulují nad Velkou cenou Brna. Má smysl zachraňovat prodělečný podnik?
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman s hejtmanem Michalem Haškem

Padesátý ročník Velké ceny silničních motocyklů se nejspíš v srpnu pojede. Vláda ve středu poskytla 30 milionů korun, které okruh majiteli licence dluží za loňský "zalistovací“ poplatek. Zaplatit dluh je třeba kvůli tomu, aby se závod letos vůbec konal.

Deník však přemítá nad tím, zda je tento závod opravdu pro Brno tak důležitý. Rok co rok pořádající Automotodrom prý nahlas hořekuje, že na pořádání MotoGP nemá dost peněz a žádá o podporu stát, město, kraj.

Sledovat závod přijíždějí do Brna desítky tisíc milovníků rychlých motorek i televize z celého světa. MF Dnes poukazuje na to, že Brnu nezbylo celkem nic, čím by mohlo zaujmout na mezinárodní úrovni. "Brněnské veletrhy mají svůj zenit za sebou, funkcionalistický unikát, vila Tugendhat, nemůže v počtu návštěvníků závodu konkurovat. Na hrad Špilberk či kostnici si turisté vyhrazují půl dne na cestě mezi Prahou a Vídní,“ konstatuje se v článku.

Podle analýzy společnosti KPMG, kterou prý rád šermuje hejtman Michal Hašek (ČSSD), návštěvníci MotoGP utratí v Brně mezi 750 miliony a jednou miliardou korun. Představa, že zahraniční návštěvníci budou kvůli MotoGP v Brně trávit týden, je údajně hodně optimistická. Odhady sice neexistují, ale obsazenost hotelů svědčí spíš o tom, že pro mnohé je to akce jednodenní. Kempaři vydělají, jak jsou na tom brněnští obchodníci či hoteliéři, je věc druhá.

Hašek se tváří jako zachránce

Situace s nedostatkem peněz se tedy podle MF Dnes nejspíš bude opakovat. A promotér závodu, společnost Dorna, to údajně ví. Loni podepsala smlouvu na pořádání závodu pro rok 2016 také s Red Bull Ringem ve Spielbergu. Dorna tedy Brno nepotřebuje. Závod se může jet příští rok v Rakousku. Brno se bez Dorny ale neobejde. Pokud o její licenci přijde, může zapomenout na to, že by se na Masarykův okruh sjeli nejlepší závodníci.

O závody však stojí hejtman Michal Hašek. Založil krajskou společnost s ručením omezeným, která má závod od roku 2016 pořádat. Tvrdí, že tím chce Velkou cenu zachránit.

Kdo nakonec vyhraje přetahovanou o podnik, který sice účetně prodělává, ale z nějakého důvodu ho všichni chtějí pořádat, se prozatím neví.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…