Nový žalobce v MUS: Za tři dny načte desítky tisíc stránek a pak do Švýcarska

24.03.2012 12:48

Za tři dny přečíst desetitisíce stran. Úkol, který by stěží zvládli roboti ze sci-fi seriálů, teď čeká nového státního zástupce v kauze divoké privatizace Mostecké uhelné Petra Šeredu. Po čtenářském víkendu se vydá na cestu do Švýcarska, uvedl sobotní deník Právo.

Nový žalobce v MUS: Za tři dny načte desítky tisíc stránek a pak do Švýcarska
Foto: hns
Popisek: Vrchní zástupce Vlastimil Rampula

„Samozřejmě není v lidských silách celý spis do neděle přečíst, nicméně cesta do Švýcarska je zajištěna tak, aby svůj účel splnila,“ říká olomoucký žalobce Šereda, který má kauzu nově na starosti poté, co se z ní vyloučil pro podjatost šéf pražských vrchních žalobců Vlastimil Rampula.

Vzhledem k tomu, že tři dny nejsou dostatečným časem, aby se nový žalobce v případu dostatečně zorientoval. Ve Švýcarsku bude mít k ruce kolegu právě z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Tuneláři u nás nikoho nevzrušovali, žalovat je museli až Švýcaři

Konzultant má případ nastudovaný a má pomoci Šeredovi k tomu, aby se pod Alpami ucházel o škodu, kterou pražské vrchní státní zastupitelství pod vedením svého tehdejší „zimního“ šéfa Stanislava Mečla vyčíslil na 3,4 miliardy korun.

V Česku jsou už několik let exmanažeři MUS podezřelí, že důlní společnost vytunelovali, když ji od státu koupili za její vlastní peníze určené na likvidaci ekologických škod.

K obvinění tunelářů se však v Česku nikdo neodhodlal. Napravili to až Švýcaři, kteří zablokovali na účtech skupiny kolem Antonína Koláčka 12 miliard korun. Ve Švýcarsku je na skupinu podána žaloba pro podezření z praní špinavých peněz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…