ODS brojí proti EU, její voliči však mají k Unii skoro lepší vztah než příznivci TOP 09

07.04.2014 12:05

Podle aktuálního průzkumu společnosti STEM se názory české veřejnosti na fungování Evropské unie oproti loňskému roku mírně zhoršily. U všech sledovaných otázek došlo v porovnání s průzkumem před rokem ke snížení podílu příznivých názorů. S ohledem na politickou orientaci lze sledovat nejvyšší podíl příznivých názorů na fungování EU mezi sympatizanty TOP 09 a ODS, ačkoli ta proti Unii brojí.

ODS brojí proti EU, její voliči však mají k Unii skoro lepší vztah než příznivci TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Anketa

Jste rádi, že jsme členy Evropské unie?

22%
78%
hlasovalo: 22144 lidí

V období před blížícími se volbami do Evropského parlamentu se společnost STEM zajímala o názory české veřejnosti na Evropskou unii. Pouze dvě pětiny občanů (41 %) si myslí, že EU funguje demokraticky. Ještě méně lidí (27 %) se domnívá, že Unie funguje efektivně. Pětina populace (22 %) pak hodnotí rozhodování v EU jako dostatečně pružné, rozmyšlené a hospodárné. Celkově je možné konstatovat, že pozitivní hodnocení EU jsou ve veřejném mínění v menšině.

Pohled veřejnosti na demokratičnost a efektivitu fungování Evropské unie se pozvolna zlepšoval v letech 2005 až 2009, kdy byla Česká republika předsednickou zemí. Podle tehdejšího průzkumu STEM si tři pětiny občanů myslely, že EU funguje demokraticky. Od roku 2010 se však podíl příznivých názorů na fungování Unie postupně snižuje. Ani výsledky loňského průzkumu, který ukázal nárůst podílu pozitivních hodnocení fungování EU, trend nezvrátily, jak dokazují letošní čísla.

Celý průzkum ZDE

Voliči ODS mají k Evropské unii blízko

Pozitivní názory na fungování Evropské unie mají podle průzkumu častěji lidé s vysokoškolským vzděláním. S ohledem na politickou orientaci zjišťujeme nejvyšší podíl příznivých názorů na fungování EU mezi sympatizanty TOP 09, z nichž 62 procent se domnívá, že EU funguje demokraticky, a ODS (61 %). Naopak nejnižší u stoupenců KSČM (18 %).            

Citované výsledky pocházejí z výzkumu STEM provedeného na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let, který se uskutečnil ve dnech 11.-20. března 2014. Respondenti byli vybíráni metodou kvótního výběru. Na otázky odpovídal soubor 1070 respondentů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…