Ode dneška je možné zpochybnit u soudu výsledky sněmovních voleb

31.10.2013 6:00

Lidé mohou ode dneška zpochybnit výsledky voleb do Poslanecké sněmovny. Mají na to deset dní, stížnosti musí adresovat Nejvyššímu správnímu soudu. Už před začátkem lhůty několik stížností obdržel, jejich počet ani obsah ale zatím nezveřejnil.

Ode dneška je možné zpochybnit u soudu výsledky sněmovních voleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič hází hlasovací lístek do urny

Na soud by se mohli obrátit jednotlivci i volební strany. Mohli by navrhnout zrušení platnosti volby třeba jen jednoho poslance, pokud byl podle nich výsledek hlasování ovlivněn porušením volebního zákona. Z kandidujících stran ani jedna zatím neoznámila, že by takové úmysly měla.

Stížnost, avšak k Ústavnímu soudu, zatím podaly dvě neparlamentní strany. Aktiv nezávislých občanů v té své zpochybňoval pětiprocentní hranici pro vstup do sněmovny a stěžoval si také na příliš krátkou lhůtu k sestavení kandidátek pro předčasné volby. Na údajně nerovné postavení stran si stěžovala také Československá strana socialistická, která k volbám nebyla připuštěna pro nedodržení volebních podmínek.

Před třemi lety NSS dostal v zákonné lhůtě 45 stížností, žádné z nich nevyhověl. Většinu stížností v roce 2010 podaly fyzické osoby, dvě sepsali zástupci tehdejšího bloku Jany Bobošíkové. Stěžovali si na klíč volebních preferencí, podle kterého si Česká televize zvala zástupce kandidujících stran, a údajného rozdílu mezi skutečným a zveřejněným počtem odevzdaných hlasů v jednom z téměř 15.000 volebních okrsků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…