Okamuru rozesmutnil jeho výsledek v průzkumu, přestože vyhrál

28.08.2013 9:11

Tomio Okamura je podle voličů nejdůvěryhodnějším předsedou politických stran a hnutí. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti SANEP. V reakci pro ParlamentníListy.cz však šéf hnutí Úsvit přímé demokracie překvapivě uvedl, že je to pro něj spíš smutná zpráva.

Okamuru rozesmutnil jeho výsledek v průzkumu, přestože vyhrál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Tomio Okamura

Senátoru Tomiu Okamurovi vyjádřilo v průzkumu důvěru přes 31 procent dotázaných. Druhým nejdůvěryhodnějším předsedou strany je šéf KSČM Vojtěch Filip s důvěrou 30,8 procenta lidí. Na třetím místě se umístil předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka s podporou 29, 9 procent občanů a čtvrtý skončil Karel Schwarzenberg (TOP 09) s 28,7 procenty. Poslední mezi lídry skončil předseda Strany svobodných občanů Petr Mach s 1, 2 procenty.

Celý průzkum ZDE.

Okamura: Je to spíše smutná zpráva

Tomio Okamura je však podle svých slov z výsledku spíše smutný. „Je to pro mne spíš smutná zpráva a zároveň velká pobídka k další práci. Důvěra třetiny respondentů totiž znamená, že zbylé dvě třetiny jsem svou prací zatím nepřesvědčil. Samozřejmě víme všichni, že tohle číslo mají v rukou hlavně média, ale i tak se já osobně budu dál na maximum snažit pracovat tak, aby důvěry ve mne neubylo, ale přibývalo,“ sdělil ParlamentnímListům.cz.

Okamura by nicméně uvítal, kdyby podobného výsledku dosáhl v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny. Jak ale dále uvedl ParlamentnímListům.cz, stoprocentně na něj nesází. Za velký úspěch by považoval, kdyby jeho hnutí dostalo ve sněmovních volbách deset až patnáct procent.

Přechod k prezidentskému systému

O vstup do vlády však jeho partaj nestojí. „Nemáme zájem o vstup do vlády, ale chceme prosadit náš program. A vládu bychom podpořili jedině za prosazení zákona o obecném, tedy plošném, referendu. To je naše jediná podmínka,“ řekl již dříve Okamura.

V případě přijetí zákona o referendu chce předložit lidem otázku, zda by souhlasili i s přímou volbou poslanců, hejtmanů a starostů a jejich odvoláním v referendu. Cílem jeho hnutí je zavést přímou demokracii a dosáhnout změny politického systému na prezidentský po vzoru USA.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…