Ombudsman Varvařovský to neměl jednoduché: S většinou doporučení u poslanců neuspěl

19.04.2014 13:44

Téměř všechna doporučení bývalého ombudsmana Pavla Varvařovského z roku 2012 zůstala nevyslyšena, a to kvůli tehdejší demisi vlády Petra Nečase a rozpuštění Poslanecké sněmovny. Vyplývá to ze souhrnné zprávy o činnosti za loňský rok, kterou předložila nynější ombudsmanka Anna Šabatová. Na skutečnost poukázal server iHNed.cz.

Ombudsman Varvařovský to neměl jednoduché: S většinou doporučení u poslanců neuspěl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ombudsman Pavel Varvařovský

Veřejný ochránce práv se zabývá zejména podněty od lidí, předkládá doporučení poslancům, připomínkuje zákony a navštěvuje věznice nebo léčebny dlouhodobě nemocných. Varvařovský ale v roce 2012 většinou se svými návrhy u zákonodárců narazil. Uspěl pouze v případě sKaret, u nichž požadoval větší ochranu soukromí a osobních údajů příjemců sociálních dávek. Loni v září byly nakonec karty zrušeny úplně.

Za neúspěchy stojí i demise vlády Petra Nečase a následné předčasné rozpuštění sněmovny. Za dobu fungování úřadu, tedy od roku 2000, podle Šabatové ombudsmani dali poslancům 79 doporučení na změnu zákonů. Úpravy se dočkalo 46 z nich, tedy více než polovina. Proces ale trvá delší dobu.

Varvařovský se mnohokrát nechal slyšet, že poslanci nereagují ani na jeho připomínkování zákonů. Nakonec se svého postu v prosinci 2013 vzdal. Důvodem bylo ale i vážné onemocnění jeho manželky. 

Nejvíce dotazů se týkalo sociálního zabezpečení

Jak podotýká server iHNed.cz, loni přišlo veřejnému ochránci práv 8 041 podnětů, v předchozím roce jich bylo o 347 více. Varvařovského za uplynulý rok osobně navštívilo téměř 1 200 lidí. Informační telefonní linky, kde jsou poskytovány jednoduché právní rady, pak využilo 6 134 lidí. Nejvíce stížností a dotazů se týkalo sociálního zabezpečení, stavebnictví, zdravotnictví, policie a vězeňství. 

Soustředil se i na zacházení se seniory, konkrétně na podmínky péče osob s Alzheimerovou chorobou nebo jinými druhy demence. Navštívil proto i 15 domovů seniorů nebo domovů se zvláštním režimem. Zajímaly ho i podmínky v protialkoholních záchytných stanicích nebo policejních celách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …