Paní ministryně, kam to spějeme. Válková si našla čas na starosti čtenářů

25.08.2014 10:28

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) po téměř dvouměsíční prodlevě opět odpovídala čtenářům ParlamentníchListů.cz na jejich dotazy. Objasňovala nejasnosti ohledně chystaného zabavování aut řidičům přistižených při řízení pod vlivem návykových látek, vyjádřila se k problematice odposlechů a nastínila plány svého rezortu v oblasti exekucí.

Paní ministryně, kam to spějeme. Válková si našla čas na starosti čtenářů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Anketa

Který porevoluční ministr zahraničí byl nejlepší?

53%
hlasovalo: 6203 lidí

Čtenářku Zuzanu rozlítila několikaměsíční neaktivita ministryně spravedlnosti na serveru ParlamentníListy.cz. „Pokud jde o rozhovory novinářům, ty dáváte všichni rádi a pokud nejste dlouho v televizi, je oheň na střeše, ale když se na něco ptají občané, jste hrozně zaneprázdněni. Proč jste ale pak do politiky šli, když vám vadí naše dotazy?“ čílila se.

Ministryně Válková požádala čtenářku o pochopení s prodlením v odpovědích. Jako ministryně prý dostává více podnětů a dotazů od občanů, než dostávala v době, kdy byla „pouze“ poslankyní. A i když jí s odpověďmi na dotazy pomáhají asistenti, pořád to nestačí.  

Zabavování aut

Další čtenářka vyjádřila své obavy ohledně záměru ministerstev spravedlnosti a vnitra zabavovat auta řidičům, kteří by byli přistiženi při řízení pod vlivem návykových látek. „Jako bývalá učitelka mám zkušenost, že když dítěti něco zabavíte, hrozí, že vás pak napadne, že jste mu danou věc nějakým způsobem poškodili. Pokud sem to správně pochopila, vy se zabavením řidičáku chcete dotyčnému sebrat i auta. Neobáváte se podobného efektu?“ otázala se Válkové.

„V případě propadnutí motorového vozidla, které je dle stávajících zákonů možné již nyní, ale nejde o dočasné zabavení (jako tomu mohlo být u školáků). Jde naopak o trvalé propadnutí majetku pachatele ve prospěch státu. Nároky na náhradu škody za poškození vozidla by proto pachatel uplatňoval neúspěšně,“ vyvracela ministryně pochybnosti čtenářky.

Ptejte se i vy ministryně Válkové:

Zpřísnění povolování odposlechů?

Čtenář Miloš Srba vyjádřil znepokojení s odposlechy. „Vždyť kam to spějeme, na ulicích, v metru, autobuse, všude samé kamery, do toho teď ty odposlechy... Proč se nezpřísní nějak pravidla?“ zeptal se ministryně.

Válková považuje soudem schválené odposlechy za legitimní prostředek, kterým mohou orgány činné v trestním řízení odhalovat kriminalitu. Dlouhodobý nárůst odposlechů si prý nicméně zaslouží zvýšenou pozornost. „V rámci připravovaného nového trestního řádu se nad pravidly odposlechů jistě ještě povede debata,“ ujistila tazatele.

Lichva by se měla vymýtit

Čtenářka MichaelaW poděkovala Válkové za změnu zákonů ve smyslu omezení nákladů při řízení při vymáhání dluhů, přičemž ji zajímalo, zda bude Ministerstvo spravedlnosti v oblasti exekucí zavádět další změny. Uvítala by snižování nákladů exekutorů. Lichva by navíc dle jejího mínění měla být protizákonná a měla by být nejenom omezována, ale i trestána.

Ministryně Válková poděkovala čtenářce za vyjádřenou podporu a ujistila ji, že její rezort intenzivně pracuje na novém znění exekutorského zákona, kterým by mělo dojít k očištění justice a vymýcení lichvy.

Plné znění otázek a odpovědí ZDE, ZDEZDE, ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…