Předem mě likvidují, stěžuje si podnikatel, na kterého v televizi ukazovala Pošvářová

22.08.2014 19:59

Česká televize v pořadu Reportéři ČT publikovala reportáž o rekonstrukci věznice v severočeských Bělušicích. Podle verze ČT jde o to, že firma, která zakázku vyhrála, tedy společnost Vapes CE, dala subdodávku firmě s pochybnou minulostí. Zateplení má být dle ČT nekvalitní, je nepoužitelné a drolí se a vznikne škoda 70 milionů. ParlamentníListy.cz oslovily Ladislava Čečotku z firmy Vapes CE, aby se k celé věci vyjádřil. Ten odmítá tvrzení ČT a věc vysvětluje.

Předem mě likvidují, stěžuje si podnikatel, na kterého v televizi ukazovala Pošvářová
Foto: Archiv MP
Popisek: Miloslava Pošvářová

Anketa

Která strana nejvíc vybouchne v komunálních a senátních volbách? Kde bude největší zklamání ze zaostání za očekáváním?

6%
52%
1%
21%
14%
1%
4%
0%
hlasovalo: 23155 lidí

Zakázku na rekonstrukci bělušické věznice získala v roce 2012 firma Vapes CE z Horní Suché na Karvinsku. „Na pracích se však vůbec nepodílela, jako zhotovitel figurovala výhradně severočeská společnost IBS Czech Group, která patří Radku Lenartovičovi,“ tvrdí Česká televize. Toto však Ladislav Čečotka popírá. Ten rovněž říká, že stavba probíhala podle projektové dokumentace a zadání. Pokud by byl u stavby nějaký problém, tak to není kvůli němu, ale kvůli možné chybě projektové dokumentace.

Jak to bylo se subzakázkou. Firmu IBS Czech Group jsem vůbec neznal

Čečotka vysvětlil, proč dal subzakázku další firmě. Nedal však subzakázku firmě IBS Czech Group, která dle České televize čelí 23 exekucím, nýbrž firmě Fatra. A dal prý subdodávku zhruba na 30 procent práce. Odmítá tvrzení České televize, že se firma Vapes CE na pracích vůbec nepodílela a že jako zhotovitel figurovala výhradně severočeská společnost IBS Czech Group.

„Vyhrál jsem tu zakázku a od chvíle, kdy jsem zvítězil ve výběrovém řízení, do momentu, kdy došlo k podpisu smlouvy, uběhlo zhruba půlroku. Mezi tím jsem vyhrál jinou zakázku, tak bych měl problém s kapacitami, a tak jsem Vezeňskou službu požádal, aby mi povolila subdodávku. V zadávacích podmínkách je, že na subdodávky může být maximálně 15 procent z objemu. Poslal jsem tedy dopis s žádostí, aby podíl subdodávky mohl být vyšší. Nebylo proti tomu žádných námitek. Zahájil jsem tedy práce. Od ředitele do posledního technika všichni z věznice věděli, že zakázku plním s pomocí subdodávky,“ řekl ParlamentnímListům.cz Ladislav Čečotka.

„Já jsem firmu IBS Czech Group nenajal. Nemáme s ní žádnou smlouvu. Já jsem si najal firmu od nás, společnost Fatra. Fatra s mým souhlasem pronajala kontrakt firmě Kaziko, za kterou pan Lenartovič vystupoval. Takže Fatra podepsala smlouvu s firmou Kaziko. A vše vypadalo dobře a všechno probíhalo v pořádku. Ale zhruba po půlroce realizace zakázky vznikly nějaké problémy a před věznicí mě oslovili ti podnikatalé, co vystupovali v reportáži, že jim nezaplatila firma IBS Czech Group. A já jsem jim řekl, že já neznám žádnou firmu IBS Czech Group. Řekl jsem, že s mým souhlasem to Fatra pronajala firmě Kaziko. Z Lenartoviče potom vypadlo, že on není za Kaziko, ale dělá to za IBS Czech Group. Tak jsem mu řekl, ať okamžitě těm lidem zaplatí, protože od nás do koruny, do desetníku, byly všechny faktury uhrazené. Na fakturách nedlužíme ani halíř. To, co bylo vystavené v tom řetězci, kdy Kaziko dalo fakturu Fatře, Fatra dala fakturu mně, jsem hned Fatře zaplatil a ta platila Kaziku. To je doložené a je to prověřené i kriminálkou i Generální inspekcí bezpečnostních služeb. Vše je to zdokladované,“ řekl Čečotka.

Při kontrolních dnech podle Čečotky vyplynulo, že kvůli tomu, že firma IBS Czech Group neplatila subdodavatelům, někteří lidé nechodili do práce: „Věděl jsem, že je problém, ředitel mi řekl, ať zjednám pořádek, tak jsem automaticky nasadil své lidi a ti doplnili ten výpadek.“

Stavba šla podle projektové dokumentace

Ladislav Čečotka se vyjádřil i k údajné nekvalitě stavby a zpochybňuje, že je nezbytné odstranit provedené zateplení a že se jedná o „fiasko“, jak tvrdí Česká televize. Kvalitu zateplení bělušické věznice kontrolovala poradkyně Ministerstva spravedlnosti Heleny Válkové Miloslava Pošvářová, známá také jako bývalá kontrolorka kvality na Ředitelství silnic a dálnic, která nyní kandiduje do Senátu za Stranu zelených a Piráty. Podle ní se drolí vápenné omítky nanesené v několika vrstvách. „Když na to potom dáte lepidlo, ten systém vůbec nedrží,“ poukázala Pošvářová.

„Po celou dobu, co jsem chodil na kontrolní dny – a jsou z toho zápisy, tak jsem neslyšel, že by stavební dozor, náměstek či ředitel či někdo z Ministerstva spravedlnosti, protože tam chodili, či projektant, který tam byl každý týden na kontrole, že by někdo řekl či napsal, že se ten zateplovací materiál špatně lepí či špatně kotví a že je něco vadné a že bychom měli něco strhnout. Pokud vznikla na nějakém místě nějaká závada, tak se to hned okamžitě průběžně na místě řešilo. Já nevím, co tam paní Pošvářová s těmi přítomnými znalci vlastně našli za pochybení. V té reportáži ČT jsem viděl, že paní Pošvářová kritizuje, že se lepilo na stávající podklad a že je to vápenný nátěr a že to odpadává. Ale v projektové dokumentaci je jasně stanovené, že se má provést oklepání uvolněných částí, vyspravení, očistění tlakovou vodou a na stávající podklad nalepit to zateplení. Přesně takto podle projektové dokumentace to bylo aplikované. A takto se dělalo za účasti a kontroly všech, kteří to kontrolovat měli. A ona dnes říká, že to je udělané špatně a že jsme to zpackali? Já mám dělat něco, co není v projektové dokumentaci? Když v té reportáži paní Pošvářová říká, že tam je vápenný nátěr, tak to je nesmysl. Ten nátěr je proveden nátěrovou fasádní barvou. To jsme ale neaplikovali my, to byl stávající stav. Projektant, který zpracoval ten projekt, na stavbě byl, kontroloval to a autorizoval. Byl tam přítomný každý týden,“ zlobí se Ladislav Čečotka.

Oni mě předem odsuzují a dehonestují

Čečotka se nebrání napravit, pokud vznikla nějaká dílčí pochybení, ale zdůrazňuje, že stavba byla dělána podle projektové dokumentace a pod kontrolou příslušných orgánů, které během stavby neměly proti postupu žádné námitky.

„Jak já se mám dnes bránit, když já dodnes nemám k dispozici žádný znalecký posudek, nemám nic. Oni mě předem odsuzují a dehonestují. To poškozuje mé jméno a jméno mé firmy. To je praktická likvidace. Zaměstnávám padesát lidí, kteří kvůli této dehonestační kampani můžou přijít o práci. Kdyby paní Pošvářová dala nějaký dokument, kde by byly výhrady ke stavbě, tak já bych se na to podíval a mohl bych se k tomu vyjádřit. Já jsem dodnes nic nedostal a oni to medializují a poškozují účelově mé jméno a jméno mé společnosti a šíří v České televizi polopravdy a já nemám právo se bránit,“ řekl Čečotka.

Jako Pošvářová od Válkové vám to oddrolím na jakékoli zateplené fasádě

Ten zpochybnil i záběry České televize, na nichž Pošvářová strhávala údajně nekvalitní zateplení: „V reportáži paní Pošvářová odtrhávala síťku s barvou a tak dále. Když přijdeme ke kterékoli zateplené fasádě, budete mít dlátko jako ona a ostrým dlátkem to přeřežete a když to chytnete, tak to krásně jednoduše odlepíte. Na jakémkoli baráku. Na jakémkoli baráku, který je v pořádku, vám to můžu ukázat, že to takto odlepím.“

„Pokud ukazovala, že tam je někde fasáda vzedmutá a v ní hýbe rukou. Ano, to jsme kontrolovali. Nevím, co se tam stalo, dělalo se to pozdě na podzim. A je to dost možné, že lepidlo nebylo vyschlé, v zimě vyschnulo a mohl tam nastat nějaký proces. Ale já se nebráním to opravit, pokud tam vzniklo nějaké dílčí pochybení, kde se to může reklamovat dle toho, jak to je ve smlouvě. Ale odmítám, že by stavba nebyla dělána podle projektové dokumentace. A ke stavbě se hlásím. Pokud tam nějaké chyby udělali lidé z IBS, ty tam jsou, tak já to budu muset napravit,“ podotkl Ladislav Čečotka.

Sedmdesát milionů? A Válková versus Dohnal

„Ať už dopadne vyšetřování, které v případu GIBS i policisté vedou, jakkoli, už je jasné, že do bělušické věznice půjde více než dvojnásobek toho, co jít mělo,“ tvrdí Česká televize na svém webu.

„Jestliže se má odstranit celé to zateplení, tak bude demontáž stát zhruba od jednoho do deseti milionů. No a třicet milionů nová montáž – protože materiál, když se odstraní, se nedá znovu použít, je znehodnocený,“ shrnula Pošvářová. „Celkem tak stoupnou náklady z původních 30 milionů až na 70 milionů korun,“ píše se na webu Česká televize.

Ladislav Čečotka z firmy Vapes CE ale naprosto odmítá, že by se mělo celé zateplení odstranit a zpochybňuje finanční částky, které byly uvedené v reportáži: „Když paní Pošvářová říkala, že to odstranění bude stát deset milionů, třicet milionů nové zateplení a celé to bude stát sedmdesát milionů... Jakých sedmdesát milionů? Ona neumí počítat? Ta stavba stála 25 milionů korun, ne třicet. Sundání by určitě nestálo deset milionů korun.“

V souvislosti s bělušickou kauzou byl ministryní Helenou Válkovou odvolán generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal. Pokud by se prokázalo, že stavba proběhla víceméně v pořádku, zpochybnilo by to jeho odvolání. Kontrolu na stavbě prováděla Miloslava Pošvářová, která pracuje jako poradkyně Válkové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…