Paroubek a Topolánek v pořadu v ČT. První mluvil o mediokracii, druhý o problémech kvůli Kalouskovi

09.12.2014 22:50

Cyklus Expremiéři, který vysílá Česká televize, se v úterý večer věnoval hned dvěma bývalým předsedům vlád. Jiřímu Paroubkovi (tehdy za ČSSD) a Mirku Topolánkovi (ODS). První jmenovaný poukazoval především na moc médií, proti které se těžko bojuje. Sám sebe prý vidí jako dub. Expremiér Topolánek naznačil, že si v Česku tak trochu hrajeme na chudobu. Lidé se podle jeho názoru musí postarat především sami o sebe. Prozradil také něco na Jiřího Čunka a Miroslava Kalouska.

Paroubek a Topolánek v pořadu v ČT. První mluvil o mediokracii, druhý o problémech kvůli Kalouskovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

Filozof Václav Bělohradský v úvodu pořadu říkal, že v jistou chvíli média udělala z Jiřího Paroubka draka, se kterým je třeba bojovat. „Probíhalo vrtěti Paroubkem," poznamenal k tomu Bělohradský. Média z něj dělala člověka, který může za všechno. Z opačného tábora - od novinářů - ale zaznělo, že média politika nemohou zničit, maximálně mohou pošramotit jeho pověst. A i to se odehraje především za předpokladu, že se politik chová tak, aby budil pozornost médií.

Samotný Paroubek k tomu poznamenal, že proti mediokracii se bojuje těžko. Na otázky tvůrců pořadu odpovídal na své chatě, jejíž okolí se snaží zvelebovat. „Vždycky jsem se snažil, aby tady bylo hodně květin, aby to tady pořád kvetlo," pokračoval expremiér. Sám sebe vnímá jako strom, který hned tak nepadne k zemi, třeba dub. Prozradil na sebe také, že často poslouchá třeba Edith Piaf nebo Fryderyka Chopina.

Nejsme na tom jako v Čadu

Pak přišel na řadu Mirek Topolánek, který hned v úvodu poznamenal, že Česká republika je velmi rovnostářský stát a sociální nůžky nejsou tak velké jako třeba v Čadu. „Tady si na to tak trochu hrajeme," řekl expremiér. Lidé, kteří dnes nemohou najít práci, by měli udělat všechno proto, aby se naučili něco nového a uplatnili se jinak. Já bych šel třeba roznášet pivo," řekl jasně expremiér.

Zdůraznil, že ho zajímají především lidé, kteří se jakkoli snaží postarat sami o sebe. Toho si u občanů cení. Lidé, kteří jen natahují ruku ke státu a říkají dej, ti už ho tolik nezajímají.

Ve druhé polovině zavzpomínal i na své vládnutí. „Čelil jsem téměř permanentní opozici v ODS. I lidovci byli permanentně v opozici. Já jsem měl původně Kalouska napsaného na Ministerstvo průmyslu a obchodu a Martina Římana na finance," prozradil. Jiří Čunek ale ostře odmítal Kalouska na MPO, protože by to byl příliš mocný rezort. Tak došlo ke změně, což vyvolalo další zlou krev uvnitř ODS. Určitý tandem prý tvořil s Ivanem Langerem, přičemž odmítá věřit tomu, co se o něm povídá. Pouhým povídačkám odmítá naslouchat.

Své řekl i na adresu Vlastimila Tlustého. Prý o něm věděl, že nemůže být ministrem financí, protože by to nezvládal, navzdory tomu, že se na to připravoval. V pořadu ale vystoupil i Tlustý a postěžoval si na to, že Topolánek s Kalouskem vyprázdnili ekonomický problém ODS, na čemž se odmítal podílet.

Čeho skutečně lituji

Došlo také na radar USA v Brdech. Topolánek trvá na tom, že by Česku prospělo, kdyby mělo na svém území byť jediného vojáka USA, byla by to záruka bezpečnosti. Strašně těžko se prý ale bojovalo proti „páté koloně v Česku", která podle expremiéra miluje staré pořádky.

„Čeho skutečně lituji, tak to je nedůslednost v některých věcech, jakási malá personální razance," pokračoval. Stejně tak litoval toho, že jeho vláda padla uprostřed předsednictví EU. Sami jsme to zvládali a sami jsme si to zkazili," podotkl.

Jako politik se prý musel často rozhodovat mezi špatným a ještě horším. V jistou chvíli ale ztratil na okolní dění vliv, hovořil především o revoltě v ODS proti své osobě. Od určitého okamžiku mohl jen sledovat, co se děje.

„Ani jsem nevládl tak dlouho, ani jsem se nezapsal něčím pozitivním nebo negativním, abych si vysloužil místo v dějepisu. Člověk to musí brát jako službu, jako práci," uzavřel své vystoupení Mirek Topolánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…