Pavel Zeman: Kvůli kauze Nagyová špatné spaní nemám

01.12.2013 19:41

Stále se budu snažit, aby návrh zákona prošel včetně protikorupčního speciálu, protože to považuji za nesmírně důležité, uvedl šéf státních zástupců Pavel Zeman v rozhovoru pro server Česká pozice. Kvůli kauze Nagyová prý špatné spaní nemá, vysvětlit spojení mezi osobami, které údajně stály na počátku vyšetřování, případem vojenských zpravodajců, trafikami pro exposlance a cihlami zlata, ale neumí.

Pavel Zeman: Kvůli kauze Nagyová špatné spaní nemám
Foto: nsz.cz
Popisek: Nejvyšší státní zastupitelství

Veřejnost podle serveru neslyšela vysvětlení, jaké spojení je mezi trestnou činností lidí z pomezí politiky a byznysu a případem vojenských zpravodajců nebo trafikami pro exposlance. Tato otázka ale podle nejvyššího státního zástupce musí směřovat na vrchního žalobce z Olomouce Ivo Ištvana.

Špatné spaní prý ale kvůli případu nemá, nemá pocit, že by se dopouštěl něčeho nekalého. "Myslím si, že v této trestní věci udržujeme naprosto profesionální rovinu," říká v rozhovoru.

Zeman kvůli tomu, že nerad spekuluje, odmítl odpovědět na otázku, jak by se zachoval, kdyby celá aféra skončila, aniž by byl kdokoli obžalovaný. "Nejsem vědma, abych věděl, co se stane. Ptáte se mě na otázky personální povahy. Základním principem, kterým se v nich řídím, je to, že je dopředu nikdy nekomentuji. Až ta situace nastane, tak se budeme bavit dál," vysvětlil svůj postoj.

Státní zastupitelství prý funguje

V lednu to budou tři roky od chvíle, kdy byl Pavel Zeman jmenován nejvyšším státním zástupcem. Zatím prý nemá žádnou informaci o tom, že by měl být z této funkce odvolán. "Víte, s lidmi jednám napřímo a vycházím z toho, že i oni budou jednat napřímo se mnou. Kdyby mě chtěl někdo odvolat, tak mi to snad řekne jako prvnímu," věří Zeman.

Nejvyšší státní zástupce se nerad hodnotí sám a na svou činnost se snaží hledět kriticky, aby neusnul na vavřínech. Při nástupu do funkce si vytyčil několik bodů, které se snaží plnit, jako je konsolidace státního zastupitelství, lepší komunikace nebo boj s korupcí. "Dle mého názoru se státní zastupitelství konsolidovat podařilo. Na některých postech proběhly personální výměny. Myslím si, že státní zastupitelství funguje dobře. Mám také za to, že co se týče komunikace, tak se i ta snad vůči veřejnosti zlepšila," uvedl pro Českou pozici.

Zákon o státním zastupitelství

Zásadní je podle něj nyní prosadit zákon o státním zastupitelství, jeho návrh prý ale došel nejdál, jak se historicky podařilo, nicméně po rozpuštění sněmovny padl pod stůl. Tím prý ale práce nekončí.

"Stále se budu snažit, aby návrh zákona prošel včetně protikorupčního speciálu, protože to považuji za nesmírně důležité. Ostatně se nám ukázalo, že státní zástupci, kteří mají zkušenosti se složitou věcí, jež se týkala korupce či veřejných zakázek, tak následující trestní věci u nich probíhají rychleji a lépe. Kumulují v sobě zkušenosti. Protikorupční speciál chci prosazovat i nadále," prohlásil Pavel Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…