Peníze na stromech, hysterie a populismus. Ekonom Pikora rozebral „trochu jinak“ data o kvartálním HDP

02.09.2020 17:22

Ekonom Vladimír Pikora se vyjádřil k datům o HDP ve druhém kvartále, která zveřejnil Český statistický úřad. „Všichni řeší růst a jeho strukturu. Já jsem se na data podíval trochu jinak,“ napsal k tomu Pikora.

Peníze na stromech, hysterie a populismus. Ekonom Pikora rozebral „trochu jinak“ data o kvartálním HDP
Foto: nextfinance.cz
Popisek: Finanční analytik Vladimír Pikora

Jak Pikora uvedl, všichni víme, že hrubý domácí produkt poklesl. „Ale kam? Kolik let růstu umazal? Tipněte si! Všichni mluví o tom, že se jedná o rekordní propad. Znamená to návrat o rok nebo o deset let?“ zeptal se Pikora.

„Když se podívám, kolik činí HDP ve druhém kvartále ve stálých cenách roku 2015 v korunách (chci eliminovat vliv inflace), vidím, že jsme výš, než jsme byli ve třetím kvartále roku 2015 a níž než ve čtvrtém kvartále roku 2015. Je to zjednodušeně řečeno podzim 2015. To není až apokalyptická tragédie, jak to mnozí líčí. My jsme vlastně neumazali z ekonomiky ani pět let růstu a máme kvůli tomu deficit rozpočtu půl bilionu. To je naprosto bláznivé. A to vše jen kvůli hysterii a populismu,“ zmínil dále Pikora.

„Ano, kdyby nebylo záchranných kroků vlády a všech různých podpor, byl by propad výraznější. Třeba až do roku 2014. Ale měli jsme se v roce 2014 tak špatně? Hlavně jsme neměli tak šílený deficit státního rozpočtu. Peníze vážně nerostou na stromech,“ uzavřel Pikora a připojil graf HDP v jednotlivých kvartálech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fico málem zemřel kvůli Ukrajině. Bulharský prezident zasáhl

13:25 Fico málem zemřel kvůli Ukrajině. Bulharský prezident zasáhl

Bulharský prezident Rumen Radev označil vítězství Ukrajiny nad Ruskem za „nemožné“ a připomínal, že …