Petice evropských filmařů na podporu uprchlíků. Za Česko podepsal Jiří Menzel

21.10.2015 18:54

Režisér Jiří Menzel a herec Karel Roden jsou mezi desítkami evropských filmových osobností, které podepsaly petici na podporu statisíců uprchlíků mířících do Evropy. S výzvou pod titulkem For a Thousand Lives: Be Human (Pro tisíc životů: Buďte humánní), která nyní koluje na internetových sociálních sítích, se umělci a další pracovníci filmového průmyslu obrátili na evropské vlády a Evropskou unii.

Petice evropských filmařů na podporu uprchlíků. Za Česko podepsal Jiří Menzel
Foto: Radim Panenka
Popisek: Mezinárodní rychlík z Budapešti do Berlína, z něhož v Břeclavi česká policie vyvedla migranty

Dokument podepsali například také slovenská politička a herečka Magda Vášáryová, polská režisérka Agnieszka Hollandová, poslední představitel Jamese Bonda - britský herec Daniel Craig či francouzská herečka Juliette Binocheová. Signatáři textu vyzývají unii, aby zajistila uprchlíkům právní ochranu a náležitou infrastrukturu pro bezpečné podávání žádostí o azyl bez toho, aby byli nuceni podstupovat nelegální cesty a ohrožovali své životy. Umělci od evropských zemí také žádají, aby si běžence solidárně přerozdělily a nenechávaly zátěž jen na státech na vnější hranici EU.

Každý den se lidé prchající před válkou, terorem, politickým pronásledováním a utrpením utopí v moři

Zároveň je vybízejí, aby nekladly překážky dobrovolníkům a humanitárním organizacím, které uprchlíkům pomáhají a vykonávají tak povinnost náležející státním orgánům. Také na ně naléhají, aby migrantům připravily důstojné podmínky zohledňující jejich lidská práva, osobní svobodu a bezpečnost a zajistily jim přístup k legální práci a vzdělávání.

Každý den lidé prchající před válkou, terorem, politickým pronásledováním a utrpením se utopí v moři, udusí v zadní části nějakého kamionu či umírají v přístavech nebo na nádražích při jejich zoufalých pokusech dostat se do Evropy, píše se dále v manifestu. "Podle organizace Amnesty International více než 23.000 lidí přišlo o život tímto způsobem od roku 2000. Tato úmrtí jsou přímým důsledkem imigrační politiky EU. Vina neleží jen na obchodnících s lidmi. Evropa nemůže popřít svůj díl odpovědnosti," upozorňuje se v dokumentu.

"Aby toho nebylo málo, ti, kteří se dostávají do Evropy, se často ocitají v nedůstojných životních podmínkách a jsou podrobováni nelidskému zacházení. EU utrácí až dvacetkrát více peněz na hraniční kontroly než na přijímací centra pro uprchlíky," uvádí se dále v textu.

"Poslední tragédie již vedly ke změně postoje mnoha lidí, jak je možné vidět na nesčetných projevech osobního soucitu, jakož i veřejných demonstrací solidarity. Je smutné, že většina oficiálních politiků zřejmě jen příliš pomalu uznává, že humanitární krize existuje, a hledá životaschopná řešení," upozorňují signatáři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…