Pojeďte do Rakouska, nadojíte si dávky. Ano, Afričané. Ale vůbec ne jen oni

30.05.2017 7:51

Deník Kronen Zeitung opět otevřel kauzu sociálních dávek pro přistěhovalce. Ukazuje se, že rakouští daňoví poplatníci musí ze svých kapes financovat nejenom přistěhovalce ze zemí Blízkého východu, ale také ze zemí Evropské unie.

Pojeďte do Rakouska, nadojíte si dávky. Ano, Afričané. Ale vůbec ne jen oni
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Mezi uprchlíky jsou desítky žen

Jak deník zmiňuje, na základně tvrzení Ministerstva práce a sociálních věcí pobíralo v Rakousku sociální dávky pouze 116 občanů členských států Evropské unie. Ve skutečnosti je ovšem tento počet násobně vyšší. „Jenom v samotné Vídni pobíralo v loňském roce sociální dávky 12 265 občanů EU. Konkrétně se jedná zejména o občany Bulharska, Rumunska a Maďarska, kteří měsíčně pobírali 837,76 eur,“ píše deník s odkazem na svůj článek z loňského léta.

V hlavním městě Rakouska „dojí“ daňové poplatníky především Poláci (2 719), Rumuni (2 630), Bulhaři (1 719) a Slováci (1 377). Ovšem sociální dávky překvapivě pobírá i asi tisíc Němců, dále o něco menší počet Maďarů a Chorvatů. Podle zjištění rakouského deníku je znepokojivý zejména trend posledních let. „Počet příjemců minimálního příjmů ze zemí Evropské unie v letech 2010 až 2015 vzrostl o 191 %.“

Celý text v němčině naleznete ZDE.

Nejvíce je nárůst znatelný u Bulharů (569%), Maďarů (278%) a Rumunů (272%). Obdobný trend je také u migrantů z Afriky a zemí Blízkého východu: Afghánci (312%), Somálci (236%). „Naproti tomu nárůst u příjemců finanční pomoci s rakouským pasem je pouze 32%. Z celkového počtu příjemců za rok 2016 je přibližně jen něco málo přes polovinu Rakušanů. Největší počet dle národnosti tvoří Syřané (12 602) a dále také Turci (8058),“ uvádí Kronen Zeitung.

Kronen Zeitung se průběžně zabývá chaotickou situaci štědrého sociálního systému ve Vídni od léta loňského roku. Letos v únoru se redakci deníku podařilo získat svědectví přímo jednoho z úředníků. Ten mimo jiné uvedl, že někteří migranti ze zemí Afriky a Blízkého východu pobírají měsíčně na sociálních dávkách peníze,o kterých se nesní ani rakouským zvěrolékařům, zaměstnancům aerolinek a dalších odborných profesí.

„Jeden z migrantů tak na svých pět dětí a manželku měsíčně bral 3 300 eur. Další si chodil každý měsíc díky svým jedenácti dětem dokonce pro 5 200 eur,“ citoval deník nejmenovaného úředníka. Auditorská zpráva rovněž odhalila, že za pouhé čtyři roky narostly náklady na štědrý sociální systém ve Vídni ze 626 milionů eur na neuvěřitelných 1,6 miliardy eur. Vedle toho bylo zjištěno, že u mnoha tisíce příjemců není známo jejich občanství a mnoho z nich vůbec nepobývalo ve Vídni.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…