Políček Ficovi? Spíš ho dal Fiala sobě. Trapas. Exministr zahraničí se drží za hlavu

10.03.2024 11:47 | Monitoring

Česká vláda tento týden přerušila společná zasedání se slovenskou vládou kvůli její zahraniční politice, konkrétně pro rozdílné názory na válku na Ukrajině. Bývalý ministr zahraničí Jan Kavan to v rozhovor pro Aby bylo jasno označil za něco v diplomacii velmi neobvyklého. Česká vláda se podle jeho slov ztrapnila a stala se komickou. Upozornil, že Ficovy postoje nejsou ve světě ojedinělé.

Políček Ficovi? Spíš ho dal Fiala sobě. Trapas. Exministr zahraničí se drží za hlavu
Foto: z internetu
Popisek: český premiér Petr Fiala se svým slovenským protějškem Robertem Ficem

Kroky české vlády vůči slovenskému kabinetu považuje Kavan za kontraproduktivní. „Něco takového česká vláda neudělala, ani když jsme měli značné rozpory s tehdejším premiérem panem Mečiarem. Nepamatuji si, že bychom se někdy dostali do takového bodu. Považuji to za krajně kontraproduktivní,“ odkazoval na propojenost vztahů obou zemí, nutnost spolupráce v energetice, dopravě, obchodu a dalších oblastech.

„Přerušení společného zasedání, byť třeba na krátkou dobu, považuji za velmi nešťastné pro českou vládu. Jsem rád, že premiér Fico na to reagoval velmi pozitivně a dal jasně najevo, že slovenská vláda nebude ohrožovat československé vzájemné vztahy. Stále doufám, že české vládě dojde, že tohle není řešení, musíme jednat,“ pokračoval bývalý diplomat v pořadu Aby bylo jasno.

Je rád, že Fico bojuje za mírové řešení na Ukrajině, protože už dávno je jasné, že vojenské řešení tento rusko-ukrajinský konflikt nemá. „Je třeba hledat kompromis. Vrátit se k té dohodě, na které byla shoda mezi Ukrajinou a Ruskem už v březnu 2022, kterou tehdy Boris Johnson i americký prezident zastavili,“ uvedl Kavan s tím, že jej velmi mrzí, že česká vláda nadále posílá zbraně na Ukrajinu, ale ještě ruší vztahy se slovenskou vládou, která zaujala vůči válce na Ukrajině velmi rozumný postoj.

„V diplomatickém světě je to naprosto nevhodné chování. Předpokládám, že po příštích parlamentních volbách dojde ke změně vlády a až bude koalice Spolu, respektive Fialova ODS v opozici, tak doufám, že nová vláda zkonstatuje, že takové jednání není možné. Bohužel tato zkratkovitá, emocionální, absurdní reakce může skutečně ohrozit československé vztahy,“ obává se Kavan, podle kterého československé vztahy musí být nadstandardní, ať už je u moci kdokoli.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49991 lidí
Z médií a od umělců zaznívá, že česká vláda uštědřila slovenské vládě políček. Kavan to čte ale trochu jinak: „Nemyslím si, že Fialova vláda uštědřila Ficovi políček. Ficova reakce dala jasně najevo, že to ani tak nevzal, velmi státnicky, rozumně a klidně reagoval. Myslím, že se tím česká vláda ztrapnila a stala se komickou. Když se podíváte na reakci na Slovensku, tak s výjimkou opozice, tak nikdo jiný to jako políček nevzal. Naopak. Myslím, že v očích voličů premiéra Fica, a ti jsou ve většině, může tato reakce jeho pozici jenom podpořit. Česká vláda do značné míry uštědřila políček sama sobě,“ dodal Kavan a vládě doporučil od této nenávistné rétoriky co nejdříve upustit.

Připomněl, že postoj, který zastává Fico, není ve světě ojedinělý. „Postoj premiéra Fica není ve světě už úplně ojedinělý a snah najít mírové řešení na Ukrajině je stále více a doufám, že v tom Slovensko bude hrát pozitivní roli. Turecko, Čína, Indie, Brazílie si to také přejí. Česká republika se tímto postojem dostává do naprosté mezinárodní izolace,“ uzavřel Jan Kavan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fiala je zamindrákovaný, nevychovaný fracek, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 10.03.2024 12:42:50
věru blb, který není schopen jakýchkoli skutků pro blaho občanů, ve svém životě je veden jen snahou po vlastním ocenění lidmi na ním a je schopen utopit naši státnost, prosperitu, životní úroveň jen proto, aby byl pochválen někým, kdo je výš než on a věnuje mu minutu blahosklonného ocenění. Ubohý, sebestředný, neznalý, nevychovaný hlupec. Sedět za Bidenem na funusu v "záprdech" je pro něho víc, než život našich důchodců. Hodil by se do Versailles za Ludvíka IV. , blahem by byl na vývrat, že mu může vynášet nočník. Je tomuto státu k ničemu, jen na zhoubu, pro jeho devótnost si z něho dělá Leynová srandu a oslovuje jej "Drahý Petr", protože ten se potom okamžitě rozteče jak holubí lejno a je schopen nás ožebračit jen proto, aby byl pochválen někým nad ním zas. Kdyby ho oslovovala tak, co si o něm asi skutečně myslí, tak by řekla "Trouba Petr" ale to ona nechce, kde by našla takového šmoka vlezdořitního. Takový už nikde v Evropě není.

|  28 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …