Policie prý nechává Rathovy lidi vydusit. Však oni zazpívají

04.06.2012 9:23

V kauze Davida Ratha zatím všichni obvinění před policií mlčí. Detektivům to však příliš nevadí. Stačí jim prý jen čekat, až někdo z obviněných sám začne mluvit. Pak se dá čekat, že obvinění začnou přehazovat vinu na druhé a policie věří, že díky tomu získá informace o dalších korupčních kauzách.

Policie prý nechává Rathovy lidi vydusit. Však oni zazpívají
Foto: hns
Popisek: Rath za mřížemi, ilustrační koláž

„Pro policii je nyní důležité skupinu takzvaně rozbít. Tedy vazbou a dobře vedenými výslechy přimět někoho, aby začal vypovídat,“ sdělil MF DNES Karel Tichý, někdejší elitní protikorupční detektiv.

Taková výpověď by podle deníku mohla strhnout lavinu. Ostatní obvinění by se začali bránit, přehazovat vinu jeden na druhého a „práskat“ na ně další věci. A přesně o to kriminalisté usilují.

Z obviněných doposud vypovídal jen David Rath. Ten však policistům neřekl nic o případu a spoluobviněných, ale jen o tom, že se stal obětí komplotu ministra vnitra Jana Kubiceho.

„Pro obhajobu by bylo nejlepší, kdyby všichni mlčeli. Obávám se však, že se to nestane, někdo začne mluvit,“ obává se jeden z obhájců.

Už nechci do vězení

Vyšetřovatelé vkládají své naděje zejména do toho, že všichni obvinění snášejí vazbu velmi špatně. Nejedná se totiž o protřelé zločince, ale o lidi zvyklé žít v přepychu a úctě. Už jen sám pobyt ve věznici je pro ně obrovským společenským pádem, se kterým se těžko vyrovnávají.

„Už se do vězení nechci vrátit. Nepřál bych to ani největšímu nepříteli,“ tvrdil poslancům na imunitním výboru David Rath.

Spolupráce s vyšetřovateli naopak nabízí obviněným jisté výhody. V trestním právu existuje institut spolupracujícího obviněného, který může u soudu dosáhnout výrazného snížení trestu. Navíc MF DNES poznamenává, že obvinění z ekonomické kriminality obvykle nebývají, pokud začnou „zpívat“ tolik ohroženi jako členové násilnických gangů, kterým obvykle vážně hrozí fyzická likvidace.

V Rathově kauze se podle MF DNES přece jen jedná o politiky či podnikatele, nikoliv o příslušníky podsvětí. Drsné vyřizování účtů se proto nejspíš nedá očekávat.    


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…