Politici se drží svých pozic v pražských firmách nadále. I přes sliby primátora

15.08.2012 9:15

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) po volbách sliboval, že budou politici v rámci firem hlavního města Prahy sedět maximálně v dozorčích radách, nikoliv ve vedení. Dokonce prosazoval, že by jim měly výrazně klesnout odměny. Nicméně ani jedno zatím zcela nesplnil. Politici tak inkasují miliony i nadále.

Politici se drží svých pozic v pražských firmách nadále. I přes sliby primátora
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Prahu

Například Martin Langmajer za občanské demokraty. Před dvěma lety skončil ve funkci radního Prahy, na židli v představenstvu firmy PRE Distribuce, kterou město z části vlastní, ale stále sedí. Do svého posledního majetkového přiznání – z pozice radního – napsal, že si v roce 2010 ve firmě vydělal 1,13 milionů korun. Kolik má v nové pozici nyní, se neví.

„Když se to vezme doslova, tak Martin Langmajer už v politice není, takže nejde o porušení slibu,“ citují radní za ODS Alexandru Udženiju Hospodářské noviny. Radní k argumentu dodává, že Praha vlastní ve firmě PRE Distribuce jen část, a proto je těžké dělat změny ve vedení.

Z hlediska morálního...

Další problém, tedy omezit odměny, se Svobodovi nevede vyřešit ani v Pražské energetice (PRE). Možná i proto si firma odhlasovala vymezit na tyto náležitosti v roce 2011 zhruba 24 milionů. Podle HN si odměny navíc rozdělili i odcházející členové z představenstva, příslušníci ODS a ČSSD.

Svoboda sice reagoval tím, že „z morálního hlediska bych doporučil členům statutárních orgánů PRE, kteří jsou zároveň v zastupitelstvu města, aby odměny, které sami schválili, věnovali na dobročinné účely“, i přesto si ale třeba bývalý starosta Prahy 5 Milan Jančík (ODS) odnesl 2,2 milionu. I tak může být Svoboda z půli rád, již v představenstvu není žádný politik.

Většina městských firem přiznává, že odměny vyplácí ve stejné výši jako v minulosti. Důvodem je fakt, že neprošel primátorův návrh na zmenšení odměn. Na mysli měl to, aby firmy vyplácely odměny do maximální výše průměrného platu, což je u nás zhruba 26 tisíc.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…