Poslanci ANO se báli vydírání, proto nezveřejnili vše k majetku

03.12.2013 14:36

Hnutí ANO slibovalo před volbami, že představí svá majetková přiznání. Nakonec se tak stalo jen zčásti, podle poslankyně Heleny Válkové kvůli tomu, že někteří poslanci z menších měst se obávali reakce sousedů. Na brífinku zástupci hnutí uvedli, že chtějí prosadit i přijetí zákona o prokázání původu majetku.

Poslanci ANO se báli vydírání, proto nezveřejnili vše k majetku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek

Hnutí ANO v minulých dnech zveřejnilo na svých webových stránkách majetková přiznání svých poslanců. V dokumentech ale například chybí konkrétní údaje o výši půjček a hypoték.

"Stav účtů, cenné papíry apod., ale i půjčky a jiné závazky uvádíme v příloze, která bude uložená u notáře (nebo v advokátní kanceláři) a bude okamžitě k dispozici vždy tehdy, když bude sněmovna požádána např. policií o vydání příslušného poslance," vysvětloval už v pondělí na svém facebookovém účtu Martin Stropnický.

Důvody pak popsali Helena Válková a Jaroslav Faltýnek na brífinku. Podle Faltýnka poslanci řešili, zda zveřejnit i své majetky na účtech, v cenných papírech a podobně. Nakonec se shodli na tom, že tyto informace dají do úschovy. Podle poslankyně a právničky Heleny Válkové by pro některé mohlo zveřejnění všech informací znamenat velký zásah do soukromí. "Šlo nám o to jít příkladem. Nechtěli jsme ale poslance vystavovat riziku vydírání či stalkingu," uvedla.

Do budoucna chce ANO diskusi kolem zveřejňování majetku vyřešit přijetím zákona o prokázání původu majetku. Ten by umožnil finančním úřadům vyžádat si informace při podezření z nelegálně nabytého majetku. ANO ale nechce majetková přiznání pro všechny lidi od určité výše příjmu nebo majetku, jak to měla v programu mimo jiné ČSSD.

Předseda hnutí Andrej Babiš uvádí, že kromě stoprocentního vlastnictví firem skupiny Agrofert a firem SynBiol a Kostelecké maso uzeniny vlastní rodinný dům v Průhonicích, byt v pražské Bubenči, pozemky v několika obcích, další dva rodinné domy, zahrady a ornou půdu na Slovensku. Šéf poslanců Faltýnek zase uvedl, že kromě rodinného domu a rekreační chaty má polovinu vinného sklepu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…